ErdélyképzőművészetkiállításKultúra

Sepsiszentgyörgy: Kiállítás Szilágyi V. Zoltán munkáiból

A tárlat 2022. április 2. és május 7. között tekinthető meg

A jeles grafikusművész és animációs filmrendező kiállítására kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban (EMűK) 2022. április 1-én, pénteken 18 órától. A tárlatot megnyitja Szilágyi Róza Tekla, művészeti újságíró, a kiállítás kurátora. Az esemény házigazdája dr. Bordás Beáta művészettörténész, az EMűK vezetője.

A kiállításmegnyitó előestéjén, 2022. március 31-én, csütörtökön, 17 órától a Művész Mozi Fellini-termében levetítik A világlátott egérke című, Kányádi Sándor meséjét vászonra vivő, gyerekfilm-sorozat néhány részét, illetve az alkotó által írt és rendezett szerzői rövidfilmeket, majd a közönség személyesen találkozhat Szilágyi V. Zoltánnal.

Szilágyi V. Zoltán (1951, Kékes) – Fotó: Filmtett.ro

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani Szilágyi V. Zoltán életművéből: a gyermekkori rajzok, könyvtervek, illusztrációk és sorozatok mellett megidézi a művész rajzfilmes munkásságát is, ezzel kísérletet téve az alkotói életmű legjellemzőbb olvasatainak felsorakoztatására.

A rajzokban közös az emberi szem természetes működésének megfigyelésén alapuló képszerkesztési elv alkalmazása: a fókuszpontban álló részlet teljes kidolgozottsága, a járulékos elemek jótékony, a felismerést segítő felvázolása és a képzeletbeli horizonton kívül eső momentumok leheletfinom vonalakkal történő, jelzésértékű körvonalazása.

Az érdekesség az, hogy a hosszú órákon keresztül rajzolt motívumok nem saját címmel és kerettel a falra kerülő művek, hanem egy adott, éppen aktuális szerzői film kulcsrajzai voltak. Ennek tekintetében lenyűgöző a kimerevített képkockák minősége – valamint a rajtuk keresztül megfigyelhető alkotói attitűd következetessége, az álló- és mozgóképben rejlő lehetőségek médiumokon átívelő hasznosítása.

A kiállítás megtekinthető: 2022. április 2. és május 7. között, keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 11-től 18 óráig.

Az EMűK közlése nyomán

www.emuk.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb