képzőművészetkiállításKultúra

EMűK: Tamás Anna (1945-2010) textilművész kiállítása

Sepsiszentgyörgy

A jeles textilművész életműve fontos részének, a textilmunkák bemutatására tesz kísérletet az Erdélyi Művészeti Központ (EMűK, Sepsiszentgyörgy, Olt u. 2.). A tárlatot Vargha Fruzsina művészettörténész, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Nagy Miklós Kund művészeti író nyitja meg. Kurátor: Bordás Beáta.

A marosvásárhelyi születésű Tamás Anna nemzetközi szinten is elismert textilművész, díszlet- és divattervező volt. Tehetsége már fiatal korában országos szintű elismertségnek örvendett.

Tamás Anna 1985-től az Egyesült Államokban élt és alkotott. 2002-től a New York-i Parsons School of Design tanára volt, olyan divatházakkal is együttműködött, mint Adrienne Vittadini, Bill Blass, Burberry of London és Ralph Lauren. (Forrás: Sznm.ro)

Nagyméretű faliszőnyegeivel már az 1970-es évek elejétől sikereket aratott. Antromorf és organikus formákat ötvöző motívumait nagy technikai tudással jelenítette meg többnyire haute lisse technikával szőtt monumentális műalkotásain. Textilművészeti munkássága 1985-ös kitelepedésével részben megszakadt, hiszen az Egyesült Államokban már nem készített újabb faliszőnyegeket. Többek között ennek tudható be, hogy a korabeli katalógusok és archív felvételek alapján rekonstruálható hagyatéka csupán 20-30, olykor a 4 méter szélességet is meghaladó kompozíciót foglal magába.

E művek egy része romániai közgyűjteményekbe került, a legtöbb jelentős darabot viszont 1985-ben a művésznő magával vitte New Yorkba, s így azóta sem voltak láthatóak Romániában.

Tamás Anna: Kompozíció 5. (Forrás: Nepujsag.ro)

Jelen kiállítás tizenegy olyan faliszőnyeget tár a közönség elé, amely több évtizedes távollét után, hazatértüket követően, elsőként az Erdélyi Művészeti Központban tekinthető meg újra. Emellett a kiállításon szerepel két másik monumentális kompozíció is, amelyeket a Székely Nemzeti Múzeumtól illetve a Maros Megyei Múzeumtól kölcsönöztek.

A tárlat ideje alatt, április közepére katalógus kiadását is tervezik, amely egyúttal kísérlet Tamás Anna textilművészeti munkásságának összegzésére, rendszerezve a lappangó vagy ez alkalommal be nem mutatható műveket is.

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 26. és május 14. között, keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 11-től 18 óráig.

Az EMűK közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb