Nagyvilág

Hága – A hadműveletek felfüggesztésére szólították fel Moszkvát

A döntés kötelező, de az ENSZ-nek nincsenek eszközei a betartatásra

Oroszország azonnal függessze fel az Ukrajna területén zajló katonai műveleteit – így szól a hágai Nemzetközi Bíróság szerdai döntése, amelyet Ukrajna kezdeményezésére hoztak. A bíróság kimondta azt is, Moszkvának biztosítani kell, hogy egyetlen hozzá tartozó katonai egység vagy szervezet se végezzen a továbbiakban katonai műveleteket.

A két fenti határozatot 13-2 arányban szavazták meg a bírák. A bíróság emellett egyhangú döntéssel arra is felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak mindennemű olyan tevékenységtől, amely elmélyítené a vitát, vagy rontaná a megegyezés esélyét – derül ki szerdai közleményükből.

Ukrajna bő két hete, az orosz hadmozdulatokat követő napokban fordult az ENSZ legfelsőbb bíróságához, hogy lépjen közbe. Azzal érveltek, hogy Oroszország visszaélt az 1948-as népirtási egyezményben foglaltakkal, amikor Ukrajna által elkövetett állítólagos népirtásra hivatkozva teremtett jogi alapot saját a katonai inváziójához.

A bíróság döntései kötelező érvényűek az érintettekre, bár eszközei nincsenek ezek betartatására. Azokat az országokat, amelyek nem hajtják végre az ítéletet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé lehet citálni, itt azonban Oroszországnak vétójoga van.

A HVG és a Hágai Nemzetközi Bíróság közlése nyomán

www.icj-cij.org

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb