KultúraSzékelyföld

Meghitt ünnepség Székelyudvarhelyen

A márciusi hősökre emlékeztek

Két év kihagyás után ismét a Márton Áron térre szervezhette az 1848 március idusára és a forradalmi eseményekre emlékeztető nagyívű rendezvényt Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. Öröm volt látni, hogy minden lakosságréteg képviseltette magát.

Tizenegy órakor lezárták a belvárosi gépkocsiforgalmat, és a tömeg belakhatta a teret. Együtt volt a néppel város vezetése, a helyi politikusok, a tanács képviselői; az RMDSZ parlamenti frakciója szenátori szinten volt jelen; Magyarország kormánya az első beosztott konzul személye, a testvértelepülés, Törökbálint pedig az itt jelenlévő alpolgármestere közreműködésével üzent.

A köztisztviselők, a választott önkormányzati vezetők, a történelmi egyházak, a kulturális és a városi intézmények, a civil szervezetek munkatársai koszorúkat helyeztek el a Vasszékely szobornál. Ezt követően Gálfi Árpád polgármester fogadta a Hagyományőrző Székely Huszárezred tisztelgését.

Az ünnepi beszédek elhangzása előtt sor kerülhetett a Himnusz régóta tervezett közös bemutatására, amikor a városban működő egyesített kórusok együtt énekelhettek a tömeggel. A felemelő pillanatok után hangzottak el az ünnepi szónoklatok.

Öröm volt látni, hogy a Márton Áron teret, illetve a belvárosi református templom, valamint a református kollégium udvarát is teljesen belakták az ünneplő emlékezők.

Olyan volt ez a rendezvény, mint a járvány előtti békeidőben. Nagyszerű pillanatok voltak, a békevágy, az utóbbi időszakban kialakult háborús helyzet miatti aggodalom is áthatotta az eseményt; a jó szándéka, akarása és vágya világított át a reményre biztató beszédeken. Jó volt találkozni és együtt ünnepelni.

Az a mintegy háromezer ember, aki ott volt, a megmaradás, a holnap reményét és a forradalmárok évszázadokon átívelő üzenetét vihette haza, és tolmácsolhatta szeretteinek.

A szerző felvételei

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb