KözéletKultúra

Budapest – Kabdebó Lóránt emlékét idézik a Charta XXI. baráti társaságában

Folytatódnak a Jean Monnet-estek

Életének nyolcvanhatodik évében, 2022. január 24-én elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa. Így fogalmaznak rendre a megemlékezések.

Minden szó igaz, de mégis milyen keveset mond arról, hogy ki is Kabdebó Lóránt… Nem is lehet múlt időben mondani, s nem csupán azért, mert még mindig friss a hír, hanem azért is mert vele együtt tudjuk – írja Surján László -, hogy a „halál” nem pont, hanem kettőspont a földi élet végén, azaz van folytatás, örök életre lettünk teremtve… Nem volt téma, amihez ne tudott volna valamit hozzátenni. Noha szinte mindenben meglátta, hogy mi a kapcsolódási pontja Szabó Lőrinccel, nem volt egyoldalú: az hogy Ő mindenkinél jobban ismerte Szabó Lőrincet, az nem zárta ki, hogy sok mást ne ismert volna. Büszke örménysége, igaz magyarsága jól megfért más nemzetek tiszteletével és szeretetével, természetes hát, hogy a hamar charta-társunk lett. Mozgalmunk is sokat köszönhet neki. Méltatni, nekrológot írni nem az én tisztem, fejet hajtani előtte viszont kötelességem.

Ezért a következő Jean Monnet estünk nem kezdődhet másképp, mint egy Rá való rövid emlékezéssel.

Erre 2022. február 17-én este 18 órakor kerül sor. Oltási igazolvánnyal rendelkező résztvevőket várnak, hiszen a felelős magatartás azt kívánja, hogy se magunkat, se másokat ne tegyünk ki felesleges kockázatnak: figyelembe kell venni, hogy a megbetegedések száma sajnos ismét növekszik.

Helyszín: Budapest Villányi út 5-7. Szent Margit Gimnázium, Apor Vilmos terem.

Ezen az estén elhangzik Molnár Imre előadása Esterházy Jánosról, bemutatva az Esterházy sorozat harmadik, általa szerkesztett kötetét. A munka ötödfélszáz oldalon közöl új ismereteket a XX. századi magyarság egyik legnagyobbjáról, akit a Charta híveinek nem kell bemutatni, Prokopp Mária szép szavai a könyv hátsó borítójáról mégis idekívánkoznak. „…Krisztus megjelenítője volt a magán és a közéletben egyaránt. Tudott megbocsátani, szolgálni és szeretni minden embert, minden körülmény között, és életét fel tudta áldozni honfitársaiért. Ő a XX. század hős végvári vitéze, aki emberségről példát, vitézségről formát ad a MA emberének is.”

Esterházy János

A program harmadik pontja Székely András Bertalan: Kárpáton innen, tengeren túl című kötetének bemutatása. Ez a talányos cím a szerző különösen fontos írásaiból való válogatásra utal. Mivel a szerző kiérdemelné az utolsó magyar polihisztor címet, a negyedfélszáz oldalas összeállítás tartalma igen szerteágazó, a nép kultúrától kezdve a keresztyén értékek, nemzeti örömök és fájdalmakon át a lokálpatriotizmusig jutunk.

Székely András Bertalan: Kárpáton innen, tengeren túl. Muravidék Baráti Kulturális Egyesület, 2021. 342 o.

A rendezvény háziasszonya: Simon-Palov Judit.

Dr. Surján László közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb