Közéletpolitika

Székely személyi kártya

Közvita a Székely Nemzeti Tanács szervezésében

Székely személyi kártya bevezetését tervezi a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A tanács állandó bizottsága közvitára bocsátotta az erről szóló határozattervezetet.

A tervezet szerint bármely, tizennyolcadik életévét betöltött személy megkaphatja a székely vagy székelyföldi személyi kártyát, aki székelyföldi állandó lakhellyel rendelkezik, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács Autonómiastatútumában áll.

A székely zászló felvonása (2021. szeptember 4.) – Fotó: Szekelyfoldilovasunnep.ro

A székely/székelyföldi személyi kártyát egy formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, amelyen fel kell tüntetni az igénylő családnevét és keresztnevét, születési idejét és helyét, állandó lakcímét, nemét. A formanyomtatvány kötelező módon tartalmazza előnyomtatott formában az igénylő kötelezettségvállalását Székelyföld területi autonómiája iránt. A személyi kártyán olvasható módon csak a nevet és a székely/székelyföldi személyi kártya rendszere által generált azonosító számsort tartalmazza, a többi személyi adat egy QR-kódban jelenik meg. A kártya adatbázisát egy, az SZNT által kijelölt szervezet/intézmény kezeli, aki/amely egyben a rendszer adatkezelője. Az adatkezelési
szabályzatot később nyilvánosságra hozzák.

A határozattervezetben továbbá az is áll, hogy a székely/székelyföldi személyi kártya visszavonható azoktól, akik nyilvánosan szembefordulnak az igénylésben meghatározott értékekkel, amelyeket annak kitöltésekor minden igénylő elfogadott. A székely/székelyföldi személyi kártyát kötelezően vissza kell vonni mindazon személyektől, akik lemondanak erről, és kérik adataik törlését. Ezen személyek adatait az adatkezelő törli az adatbázisból.

Véleményeket, javaslatokat a Székely Nemzeti Tanács e-mail-címére lehet küldeni: szntiroda@gmail.com; a határozattervezet pedig jelen közleménynek a függelékében is olvasható, de elérhető a Székely Nemzeti Tanács honlapján.

A Székely Nemzeti Tanács közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb