KözéletRománia

Újabb huzavona a medvék körül

Évek óta tart a felelőtlen hozzáállás, a hivatalok egymásra mutogatnak, miközben egyre nagyobb a medvejólét és exponenciálisan gyarapodik az állományuk

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra a veszélyes medvék elleni fellépést szabályozó, 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt.

A parlament által december közepén elfogadott jogszabály lehetővé tenné a veszélyes medvék elleni azonnali közbelépést a település határain belül és kívül.

Fotó: Mediafax/ Alexandru Dobre

Az államfő többek között azt kifogásolja, hogy a törvény néhány előírása nem egyértelmű, alkalmazása során problémák merülhetnek fel, ezért a parlamentnek felül kell vizsgálnia a szöveget. Iohannis hangsúlyozta, hogy a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet eredetileg a település határain belüli közbelépést szabályozta, a parlamentben azonban úgy módosították a jogszabályt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen. Szerinte ezzel a módosítással együtt “egyértelmű procedúrákat és objektív kritériumokat” kellett volna felállítani, illetve meg kellett volna szabni, hogy a környezetvédelmi hatóságok milyen felelősséggel és ellenőrzési kötelezettséggel rendelkeznek ilyen esetekben. Mindezek hiányában visszaélések történhetnek – véli. A települések határain kívüli közbelépést úgy kell szabályozni, hogy az ilyen intézkedéseket csak kivételes helyzetekben alkalmazzák, és ezek összhangban legyenek minden vonatkozó jogszabállyal, beleértve a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő növény- és állatfajok védelméről szóló 2007/57-es sürgősségi kormányrendeletet is – nyomatékosította.

Az Agerpres jelentése nyomán

Kapcsolódó

Fajok fennmaradását szolgálja a kilövés

A szakember három évvel ezelőtt részt vett egy problémás egyed kilövésében

Jakab Attila a Székelyudvarhelyi Vadászegyesület elnöke nyilatkozta a minap egy interjúban:A probléma ott kezdődik, hogy az általunk javasolt 150 helyett a valóságban a 400-at is magasan meghaladó medveállományunk van. Ami azt jelenti, hogy háromból két medve már a területen kívülre szorul, azaz a háromból kettőnek nem jut hely…” Tovább

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb