KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Irodalmi Karaván Juhász Annával Székelyföldön 2022

2022. január 25–28.

„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálják. 2022-ben elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi road-show, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen irányok mentén állítsuk össze a programokat. Több célt kapcsoltunk végül egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, melyet mi személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni: élményeket adni az olvasóknak, hogy egy-egy ilyen élmény hatása alatt levegyenek és elolvassanak egy így közelről megismert szerzőt vagy könyvet. Emellett az érdekel minket, hogy a meghívott alkotók hogyan gondolkodnak, akár a nyelvről és nyelvekről, akár egymásról, akár egy-egy klasszikusunkról, akár egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. A találkozások, a kölcsönös megismerés, a párbeszéd, az egymásra irányuló figyelem azok a motívumok, melyeket szeretnénk minden alkalommal a közönség elé kirakni, ennek minden váratlanságával és hitelességével együtt. Minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény – akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom.” – fogalmazott Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

Pál Dániel Levente (1982) magyar költő, prózaíró, műfordító, szerkesztő, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja

„Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Alig várom, hogy a »karavánnal« elindulva a könyvekkel és szerzőkkel valódi találkozásaink legyenek!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója. Hozzátette, a céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja: legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül!

Juhász Anna (1980) magyar irodalmár, kulturális menedzser, Juhász Ferenc költő fiatalabb lánya

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Több, mint harminc éve ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én, s a kiemelt dátum alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítéséneJanuár 25-28. között, négy napon keresztül négy városban: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

Bartis Attila (1968) József Attila-díjas magyar író, fotográfus – Fotó: Facebook

A meghívott vendégek közt érkezik Székelyföldre Bartis Attila, aki Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész, érdemes és kiváló művész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, rendező, Szöllősi Mátyás Margó-díjas és Téry-ösztöndíjas író, fotográfus és Sárik Péter zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

Bereményi Géza(1946) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja – Fotó: Wikipédia

A program

Január 25-én 18.00 órakor Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban Bartis Attila író és Bogdán Zsolt színművész részvételével,
január 26-án 18.00 órakor Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Bartis Attila író részvételével,
január 27-én 18.00 órakor Csíkszeredában a Csíki Moziban Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás írók és Sárik Péter zongraművész részvételével, míg
január 28-án 17.00 órakor Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás írók és Sárik Péter zongraművész részvételével szerveznek Szalon-esteket.

A négy napos utazást a szervezők videón rögzítik, így tartalmas beszámolók és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják majd meg oldalaikon.

Tamási Áron (1897-1966) – Fotó: Hunyady József (1963)

2022-ben ünnepeljük a Farkaslakán 125 éve született Tamási Áron írót is, aki azt mondta, célja: “az igazi magyar múltat folyton feltárni, mondani, prédikálni. A magyar nép sorsán s a mélykultúrán keresztül szemléltetni életünket és sorsunkat. A műveket kell adni, teremteni kell, a magyar irodalom színvonalából nem szabad engednünk.”

Ennek jegyében indul útjára az Irodalmi Karaván és a további irodalmi programok a térségben a 2022-es évben.

A PIM közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb