ErdélyKultúraSzékelyföld

Beviszik Marosvásárhelyen a könyvet várba

Szerényebb körülmények közepette, de megtartják 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt

A nyomtatott betű terjesztéséről nem tudunk lemondani, szerényebb, hangsúlyosan erdélyi vásárt tartunk a marosvásárhelyi várban – jelentették be a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői. A múlt heti sajtótájékoztató után a helyi önkormányzattal egyeztetve, a jelenlegi járványügyi helyzet és egyéb okok miatt eredetileg lemondott tényleges nemzetközi könyvvásár meghirdetett időpontjában, november 11-e és 14-e között sor kerül egy „alternatív” könyves szemlére.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából a Vár udvarán található üvegkupolában egy méreteiben szerényebb vásárra kerül sor a Romániai Magyar Könyves Céh tagkiadóinak részvételével. „Nehéz szívvel fogadjuk el, hogy idén be kell érnünk egy szerényebb vásárral, és közel három évtized után először a standjainkat ki kell költöztetnünk a színházból. Ugyanakkor a várba való költözéssel választ tudunk adni azoknak, akik valósággal elárasztottak üzeneteikkel, miután bejelentettük, nem tarthatjuk meg a vásárt. Egyértelmű megerősítést kaptunk arra vonatkozóan, hogy a marosvásárhelyieknek a november egyet jelent a könyvvásárral – örülnek az évről-évre bővülő programkínálatnak, de határozott igényük van arra is, hogy a nemzetközi könyvvásáron szerezzék be a legújabb kiadványokat. Öröm és felelősség is ez egyben, amelyet idén is felvállaltunk, a helyi önkormányzat támogatásával” – olvasható a szervezők közleményében.

A Marosvásárhelyi Vár udvarán található üvegkupolában csütörtökön nyílik a vásár, aznap 12-18 óra között tart nyitva, pénteken és szombaton pedig 10 és 18 óra között. A vásár helyszínén kötelező az érvényes zöldigazolvány felmutatása, valamint a járványügyi szabályok betartása (kézfertőtlenítés, maszkviselés és távolságtartás).

A várban szervezett vásár mellett a nemzeti színházban a kiadók legújabb köteteiket is bemutatják. A könyvbemutatókat az érdeklődők a vásár facebook oldalán élőben követhetik csütörtökön, november 11-én 13 és 19 óra, pénteken, 12-én 10 és 18 óra, szombaton, 13-án 10 és 19 óra, illetve vasárnap, 14-én 10 és 14 óra között. A vásár programja a vasarhely.ro honlapon érhető el.

A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár támogatói: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Maros Megye Tanácsa, EMMI+Petőfi Irodalmi Ügynökség, RMDSZ, Nemzeti Kulturális Alap, Román Kulturális Minisztérium, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, AAGES.

A programokról, az esetleges változásokról érdemes a www.vasarhely.ro honlapon tájékozódni.


Szerkesztőségünk megjegyzése

A kovid előtti békeidőkben jónéhány alkalommal megfordultunk a Marosvásárhelyen tartott könyvvásárokon. Láttunk, hallottunk, tapasztaltunk. Nyilvánvaló, hogy jó dolog fürdőzni szerzőknek, kiadóknak, lelkes sznoboknak egyaránt a nyilvánosság rivaldafényében. Jó celebeket és celebecskéket, adópénzeken nevelt és fenntartott élő klasszikusokat, aztán valódi tehetségeket, igazán sikeres és gazdaságilag is felmutatható eredményeket produkáló könyvműhely-vezetőket látni. Még jobb, ha fogynak a kiadványok, vagy hellyel-közzel legalább rájuk terelődik a figyelem.

Nem utolsó helyszín a színház. Viszont az a megérzésünk a várban levő üvegkupola, annak közvetlen környezete, a parkszerű udvar kiválóan alkalmas egy hasonló programsorozat megtartására. Akár ott is maradhat. Vagy legalább részben. Akár két-három héttel korábbi időszakot is el lehet képzelni, amikor kedvezőbb az időjárás. Akkor majd az október idézheti fel a könyvvásár jöttét. Akár. És a vár. Valahogy ember- és természetközelibb. Tetszetős. És még jelképpé is válhat.

A Romániai Magyar Könyves Céh közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb