Élet-módGazdaságRomániaÜzlet

Újrahasznosítható csomagolóanyagok

Visszavásárolják - végre ára is lesz!

Egyáltalán nem másodlagos, hogy hamarosan fizetnek a gyártók: 2022. október 1-től lép életbe az újra nem használható, elsődleges csomagolóanyagok betétdíjas rendszere, melynek költségeit a szennyező fizet európai irányelve alapján azok a gyártók fogják állni, amelyek piacra dobják a csomagolásokat, és vállalják is a felelősséget ezek újrahasznosításáért.

A betétdíjas rendszer bevezetéséről a kormány hétfői ülésén fogadott el rendeletet – tájékoztatott közleményben az RMDSZ. „Az ország legnagyobb kereskedelmi vállalatai és a civil szféra is pozitívan áll hozzá, támogatja a rendszer bevezetését, amely óriási előrelépés lesz annak irányában, hogy Románia tisztább, környezetbarátabb, élhetőbb legyen” – idézi a közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, aki úgy látja, az üzleteknek kulcsfontosságú szerepük lesz a betétdíjas rendszer megfelelő működtetésében, de a gyártók és a viszonteladók közötti szoros együttműködésre is szükség van ahhoz, hogy a rendszer hatékonnyá váljék.

Tánczos Barna – Fotó: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tánczos Barna szerint azokban az európai országokban, ahol a betétdíjas rendszert már alkalmazzák, 85 százalék feletti újrahasznosítási arányt érnek el. A visszaváltás kitűnő eszköze lehet a műanyagszennyezés visszaszorításának is: akár 40 százalékkal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét. A Zero Waste Europe 2020-as kutatása alapján a visszaváltható üvegpalackokhoz 70 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás kötődik, mint a műanyag palackokhoz – érvelt a miniszter.

2022. október 1-től tehát a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumínium italosdobozokat. A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed. A gyártóknak kötelességük az újra nem használható, elsődleges csomagolást megfelelő jelzéssel és vonalkóddal ellátni.

A betétdíj 2022. október 1-től egységesen 50 bani, amit a fogyasztó fizet a termék árán felül, amikor olyan árut vásárol, amelyet elsődleges csomagolóanyagba tettek. Ezt az összeget a vásárlók visszakapják, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A gyűjtőpontoknál a kereskedőknek kötelességük lesz visszaváltani a csomagolóanyagot, anélkül, hogy a fogyasztók blokkal bizonyítanák a vásárlás tényét, ugyanakkor nincs földrajzi megkötöttség sem, tehát Románia területén bárhol visszaválthatók a csomagolóanyagok, függetlenül attól, hogy az országban hol szerezték be a termékeket.

A betétdíjat a vevő nem kapja meg, ha a csomagoláson nincs rajta, nem látható vagy nem olvasható a betétdíjas rendszerbe tartozás jele; ha a csomagolás deformált, sérült, piszkos vagy nincs teljesen kiürítve. Ugyanakkor kizáró ok az is, ha a csomagolás beváltása nem történik meg az adott típus visszavonásának bejelentésétől számított 24 hónapon belül. A kormányrendelet értelmében a betétdíjas rendszer működtetője 2023. október 1-től kérheti a környezetvédelemben illetékes központi hatóságoktól a garancia értékének módosítását – olvasható az RMDSZ közleményében.

Az Agerpres jelentése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb