CivilszféraEgyházKultúraSzékelyföldTörténelem

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeznek az agyagfalvi nemzetgyűlésre

Ha a vírus is úgy akarja

Bögöz község polgármesteri hivatala és az agyagfalvi református egyházközség vezetése közt megvan az összhang és az együttműködési készség, hiszen hosszas folyamatokban gondolkodnak és emlékezetes cselekedeteik nyomán komoly megvalósítások jönnek létre. Közös sajtótájékoztatót tartott hétfőn Ülkei Zoltán polgármester és Kászoni Szilárd agyagfalvi református lelkész, amelyre meghívták Dakó Tibort is, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Huszárezred kapitányát is, hogy újabb keletű programjaikról tájékoztassák a sajtó képviselőit.

Mivel az agyagfalvi nemzetgyűlésre kívánnak emlékezni október 16-án és 17-én, stílszerűen az 1848-as Emlékházat jelölték meg a beszélgetés helyszínéül. A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018 óta október 16-a a székely-magyar egység napja is. Ebből az alkalomból ezen a napon, amely most szombatra esik, egy kis emlékparkot avatnak a falu több száz éves és műemléki védettségű temploma közelében az önkormányzat által felajánlott telken, ahol leleplezik a Kotormán Róbert és László által készített központi elemét, a Hunor és Magort ábrázoló szoborkompozíciót. Ezt követően a falu bejáratánál található szoborcsoporthoz vonulnak, ahol kulturális műsort tartanak, illetve ünnepi beszédek hangzanak el az itteni események 173. évfordulóján.


Köztudott, hogy az itteni emlékhelyen levő alkotás Kulcsár Béla (1929-1976) nyertes pályázata alapján Hunyadi László és Kiss Levente marosvásárhelyi szobrászok kivitelezésében készült el 1978-ban. A kiíró az akkori megyei tanács volt, de ideológiai alapon beavatkozott a pártbizottság. „Csendes” felavatására csak 1980 decemberében került sor, s a korszellemnek megfelelően rá kellett írni, hogy „Ezen emlékmű a székelyeknek és a románoknak a társadalmi és nemzeti elnyomás ellen, az igazságért és szabadságért, az 1848-as forradalom idején, az ősi román földön vívott közös harcának tiszteletére emeltetett – 1980.” Azonban hiába készült el az emlékmű, a székelyföldi emberek megalázónak és hamisnak tartották a „kísérőszöveget”. Az elásott eredeti felirattáblák a rendszerváltást követően kerülnek ismét felszínre, és 1990. október 16-án kerülnek a helyükre, amely pillanattól kezdve az emlékhely betöltheti valódi szerepét, és a mai napig fontos mérföldkőnek számít az 1848/1849-es események felidézésekor.


Vasárnap az ünnepi istentisztelet köré szerveződnek a programok. A Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Huszárezred azonban kihasználva az alkalmat már szombaton tábort ver az agyagfalvi réten, amelyre számos Kárpát-medencében működő hagyományőrző csoportot hívott, akikkel elsősorban a 19. század közepének magyar huszárhagyományait, a forradalmi sereg hadászati tudományát és kultúráját kívánják megjeleníteni. Vasárnap délelőtt ugyanott pedig ügyességi lovas-vetélkedőket szervez gyermekek és fiatalok számára.

Dakó Tibor huszárkapitánynak és Ülkei Zoltán polgármesternek is nem titkolt szándéka, hogy ezzel a próbálkozással megvessék a helyi lovassport alapjait. Akár az is megvalósítható, hogy ezen a területen az elvárásoknak megfelelő pályát is kialakítsanak.

Ülkei Zoltán polgármester és Kászoni Szilárd tiszteletes

A polgármester a továbbiakban elmondta, hogy az eseménysorozatban kiemelt fontosságú lesz a budapesti értéktár vándorkiállítás formájában történő fogadása – ezt az anyagot az Emlékházban mutatják majd be az érdeklődőknek – amely azért is fontos, mert a helyi szakemberek módszertanilag abból sokat tanulhatnak, hiszen hamarosan elkezdik Bögöz községben a helyi értéktár összeállítását. Kászoni Szilárd tiszteletes végezetül azt is elmondta, hogy a huszárokkal együttműködve az ugyanitt lezajlott 1506-os székely országgyűlés megjelenítésével is próbálkoznak majd.

Ennek az emlékmű melletti kis múzeumnak sem kedvezett a koronavírus-járvány, több hónapon át zárva volt, az utóbbi hónapokban azonban számos magánszervezésű és iskolás turistacsoportot is sikerült fogadniuk, ami olyan látogatottságot eredményezett, akár egy városon és főállású személyzettel rendelkező múzeum.

A szerző felvételei

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb