ErdélySzékelyföld

Filmfesztivál Marosvásárhelyen

29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A magyar és a román filmgyártás legfrisseb alkotásaiból készült válogatást láthat a közönség a marosvásárhelyi 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet szeptember 29. és október 3. között rendeznek meg az erdélyi városban – közölték csütörtökön a szervezők.

A seregszemle programjában szerepel Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény, amelyet az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjaztak. A magyar-lett-francia-német koprodukció Závada Pál regénye alapján készült, és a magyar katonák sorsát követi nyomon a második világháború idején a megszállt Szovjetunió területén.

A fesztiválon megnézheti a közönség Szabó István Zárójelentés című filmjét is, amely olyan neves színészeket vonultat fel, mint Klaus-Maria Brandauer, Eperjes Károly, Udvaros Dorottya, Stohl András vagy Csomós Mari. Levetítik Herendi Gábor legújabb közönségfilmjét, a Toxikomát is, amely Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul.

A kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál is szerepel a programban, akárcsak Krasznahorkai Balázsnak a Máramarosi-havasokban játszódó, Hasadék című filmje, amelynek főszereplője, Molnár Levente a filmben nyújtott alakításáért májusban megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Sao Pauló-i Cinefantasy nemzetközi filmes seregszemlén. Az alkotás elnyerte a legjobb játékfilmnek járó elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Felméri Cecília – Fotó: Foter.ro

A román filmgyártást képviseli Radu Jude Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó című filmje, amely elnyerte az idei Berlinálé fődíját, az Arany Medvét. Szerepel a programban az És ma is élnek, ha meg nem haltak című film, amelynek rendezője Tudor Cristian Jurgiu. Radu Muntean hetedik nagyjátékfilmjét, a Havasgáld című alkotást is megnézheti a közönség, akárcsak Lucian Pintilie A tölgy című, 1992-ben rendezett alkotásának 4K-ban felújított változatát.

A fesztivál szervezőinek korábbi tájékoztatása szerint 838 rövidfilmet neveztek a versenyprogramba, amelybe végül 40 rövidfilmet – 25 animációt, 11 kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és két kísérleti filmet – válogattak be, a többi között 9 magyar, 6 francia, 5 orosz és 4 romániai alkotást.

A fesztivál zsűrijét az idén Milos Itic, Tudor Cristian Jurgiu, Kocsis Ágnes, Titus Muntean és Visky Ábel filmrendezők alkotják.

Az MTI jelentése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb