KultúraPublicisztika

Székelyudvarhely – Megarendezvény? Kisvárosi rongyrázás? Vagy komoly szakmai fórum?

Négy napon át a könyvekre és az írókra figyelünk

A székely anyaváros arról híres, hogy itt nem létezik egyetlen olyan évi rendszerességgel visszatérő seregszemle, vásár, fesztivál sem, amelyről elmondható lenne, hogy összegyűjtené a könyvhöz kapcsolódó mesterségeket: az írók, a kiadók, a könyvforgalmazók, a könyvtárosok, a tudományok és a társművészetek képviselőit, hogy találkozván, bemutathassák egymásnak újdonságaikat, hogy beszélgessenek, tanácskozzanak az aktuális eredményekről és a nehézségeikről, amelyek érintik a 21. század elejének emberét és teljes társadalmát.

Mert a könyv elsősorban az emberért, a fogyasztóért, a befogadóért van, akit szükséges és érdemes időnként megszólítani. És szükség van olykor – szereplőkül – az egymással való találkozásra is.

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport az utóbb nyolc évben kitartóan próbálkozott hasonló könyves programok meghonosításával. Csakhogy ezek az események általában nem érték el azt a hatást, amely elvárható lenne. Vagy társultunk valamelyik nagyobb programhoz, vagy egy-egy esemény „oldalvizein” próbáltunk úgy evezni, hogy fennmaradjunk és még hasznára is legyünk a nagyérdemű közönségnek. A közösségnek.

Kaput nyitunk és könyveket

Könyves hagyományokat újítanak fel a Szent István napokon

II. Székelyföldi Könyvnapok

Hangulatképek a Székelyföldi Könyvnapokról

Könyvek és írók a Szent István Napokon

IV. Székelyföldi Könyvnapok

Könyves napok Székelyudvarhelyen


Felvételeink a 2020-as rendezvényen készültek, olyan időszakban, amikor szüneteltek a beltéri kulturális tömegrendezvények. Mi a Haáz Rezső Múzeum udvarán szerveztünk akkor három napon át könyvbemutatókat és járulékos programokat. Talán mi tarthattuk meg tavaly a Kárpát-medence akkor legnagyobb könyves seregszemléjét. Pedig vízzel főztünk, nem kellett hozzá jelentős anyagi ráfordítás, csak jóindulat és némi kezdeményezőkészség…

Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy melyek lesznek azok a programpontok, találkozások, mozzanatok, amelyek feljogosítják majd a Könyv Éve nevet viselő eseménysorozat „csúcspontját” – ezt a négy napos kitárulkozást – arra, hogy emlékezetessé váljék és megteremtse az esetleges folytatás ígéretét. Mert a kínálat „színes”, „sokoldalú” és „minőségi”. Úgy tűnik. „Nagy nevek” is eljönnek a Budvár alatti kisvárosba. Hátha valami meghonosodik végre a könyvek ürügyén…

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb