KultúraNéprajzVidék

Két kisrégió népviseletbe öltözik Udvarhelyszéken

Alsósófalván és Szentegyházán találkozhatnak a települések képviselői

Sajtótájékoztatón ismertették a Homoródmente Népviseletben VII. és a Sóvidék Népviseletben IV. nevű viseleti seregszemlék idei időpontjait. Szentegyházán 2021. október 2-án, szombaton, Alsósófalván pedig október 3-án, vasárnap várják a küldöttségeket.

Mihály János történész, a programsorozat ötletgazdája, a budapesti Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) munkatársa, György László, a szentegyházi Mosoly Egyesület és Simó Márton, az Élő Székelyföld Egyesület képviselője közös sajtótájékoztatón ismertette a két eseményre vonatkozó hasznos információkat.

György László, Mihály János és Simó Márton a sajtótájékoztatón

Tavaly a koronavírus-járvány miatti beveztetett korlátozások ellehetetlenítették a tömegrendezvények szervezését. Most, mivel a közegészségügyi mutatók megfelelőek, úgy tűnik, hogy elhárult minden akadály az ilyen jellegű közösségépítő programok útjából.

Lövétei család a mezőn – Kováts István felvétele (1935 k.)

Az NSKI képviselője elmondta, hogy a tervek szerint minden a jól bejáratott forgatókönyv szerint zajlik. Mindkét helyszínen – október 2-án Szentegyházán és október 3-án Alsósófalván – délelőtt 10.00 és 11.00 óra között gyülekeznek a települések küldöttségei, majd zenés kísérettel okuménikus istentiszteletre vonulnak. Szentegyházán a nagyfalusi római katolikus, Alsósófalván a felyi református templom fogadja be a vendégeket. Az istentiszteletet követően közös fotók készítése után a művelődési házban folytatódnak az események 13.00 órától. Ünnepi köszöntők hangzanak el, majd megnyitják az Őseink Viseletben címet viselő kiállításokat, amelyeket helyi családoknál őrzött fotórelikviákból állítottak össze a szervezők. Mind a két településen – az NSKI felajánlásaként – helyben marad ez az értékes képi anyag, amely majd a művelődési ház, esetleg más közösségi helyiség falain lesz megtikenthető. Néprajzi előadások hangzanak el a helyi viseletekről, annak változatairól, a régebbi és ma is élő anyag-, illetve formahasználatról. Ezt követően 13.30 és 15.30 óra között a jelenlevő küldöttségek viseleteit tekinthetik meg, illetve minden csoport bemutat egy-egy rövid műsoroszámot, amely lehet reprezentatív helyi tánc, népdalcsokor, vagy helyhez kötődő vers-, illetve ballada-feldolgozás. A találkozók hivatalos részét közebéd zárja, ugyanakkor pedig bejelentik, hogy kik lesznek a következő seregszemle házigazdái. A hivatalos program 18.00 órakor zárul, de amennyiben igény mutatkozik rá, a közös éneklés, az örömzenélés, a táncmulatság mind a két helyszínen hajnalig folytatható.

A találkozókra alkalmi újság is készül.

Az esetleges módosulásokról a következő hetekben a szervezők újabb sajtótájékoztatók keretében fognak nyilatkozni.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb