KultúraTörténelem

Székelyudvarhely – Konferencia a tatárjárásról

A Városháza Szent István termében

A TATÁR VILÁGBIRODALOMMAL SZEMBEN címmel 2021. augusztus 6-7. között nemzetközi tudományos konferenciát szervez a Magyarságkutató Intézet (MKI) Székelyudvarhelyen.
A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnökének védnökségével és megnyitóbeszédével tartandó konferencia alkalmat nyújt a tatárjárással kapcsolatos elméletek megvitatására, illetve az azokról való közös gondolkodásra – közölte az MKI.

A konferencia az alábbi témaköröket járja körül: Erdély és a Székelyföld a tatárjárás idején, a székely-tatár viszony, a tatárjárás történeti, régészeti összefüggései; a tatárjárás pusztításai, annak következményei.

Különösen érdekesnek ígérkeznek azok az előadások, amelyek mongol szemszögből mutatják be a tatárok európai hadjáratát, valamint a Magyar Királyságból történő kivonulásuk okait.

A konferencia arra is keresi a választ, hogy három nagy tatár betörési hullám ellenére miért is nem sikerült a mongol világbirodalomnak maga alá gyűrnie a Magyar Királyságot. De terítékre kerülnek olyan kérdések is, mint az Árpád-házi királylányok és a tatárjárás, vagy a muhi csatával kapcsolatos lokalizációs kérdések. Külön szekció foglalkozik a kunok és a tatárok viszonyával, a korabeli kun viselettel és fegyverzettel.

A konferencián való részvételi szándékot az info@mki.gov.hu címen érdemes jelezni, de a helyszínen is lehet regisztrálni.

Az MKI közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb