CivilszféraEgyházÉpítészetKözéletKultúraSzékelyföld

Oroszhegy – Új kilátót avattak az Őrhegyen – Frissítve!

Példás összefogással, helyi forrásokból

A korábbi faszerkezetes kilátó még 2008-ban készült, amelynek újjáépítése már időszerű volt. Jórészt a tartósság és megbízhatósági iránti igény vezérelte a helyieket, amikor a község vezetése, a Bolygó Közbirtokossság és magánadományozók elhatározták, hogy jóval korszerűbbet építenek, amely vasszerkezeten nyugszik, ellátható elektromos árammal és küllemében emlékeztet a régire.

Az építmény a korábbi helyén, megerősített alapokon helyezkedik el, a csúcsán kereszttel, amely jelzi a község népének katolikus hitét és elkötelezettségét is, 21 m magas. Tiszta időben ide látszik fél Erdély: kitűnően el lehet látni a Fogarasi-havasokig, belátható a teljes Nyikó-mente és a Sóvidék is.

A július 2-án, péntek délután, a felszentelés előtt mondott rövid beszédében Bálint Elemér Imre polgármester elmondta, hogy Orbán Balázshoz hasonlóan a bizakodó és lelkes, aki másfél évszázaddal ezelőtt tekintett szét erről a helyről, s bennünk is feltámadhat a bizakodó remény, hiszen a hegy tövénél egy fejlődő, szép és életerős községet láthatunk.

„Megelégedéssel töltött el, hogy pár nappal ezelőtt, amikor az iskolai év záróünnepségén voltam, falunkban 15 nyolcadik osztályost búcsúztathattunk, akik kinőttek az itteni iskola padjaiból, de ugyanakkor azt is láthattuk, hogy időközben 33 elsős tanulhatta meg nálunk a betűvetést a tanító nénik keze alatt. Merem állítani, hogy van jövő Oroszhegyen, de az ide tartozó településeken is úgyszintén. Büszke vagyok arra, hogy saját forrásainkból tudtuk megoldani az állványzat cseréjét, külön öröm, hogy helyi, illetve innen elszármazott szakemberek végezhették el a teljes építési és szerelési munkálatokat. Találékonyságban, műszaki tudásban és munkaerőben sincsen itt hiány… Hozzuk el ide barátainkat, ismerőseinket, a vendégeket, és mutassuk meg nekik a mi világunkat. Ugyanakkor legyen ez a környezet az elcsendesedés helye is, ahol távolba nézve akár végiggondolhatjuk holnapi cselekedeteinket is. Úgy tűnik, jók a kilátásaink…”

Az egybegyűltekhez szólt még a közbirtokosság elnöke, Pál Vilmos, a községmenedzser, Kovács Árpád történész. Opra István plébános megáldotta az új objektumot, majd a helyi fúvószenekar rövid előadását követően sor került a szalagvágásra és a magyar-, illetve a székely himnusz eléneklésére.

Az ünnepi eseményt szeretetvendégség zárta.

A szerző felvételei


A régi kilátó – Gyöngyössy János rajza (2014)

FRISSÍTVE!

Az eseményről Farkas Antal készített videó-tudósítást, amely itt megtekinthető:

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb