képzőművészetkiállításKultúra

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében

Új időszakos kiállítás a Csíki Székely Múzeumban

Nagy Imrét rendkívül szoros és sajátos kapcsolat fűzte az őt körülvevő természethez – ezt igazolják a festő képzőművészeti alkotásai, illetve azok a személyek is, akik ismerték vagy találkoztak vele. Ebbe a viszonyba nyújtott bepillantást legutóbb a 2019-es Állatok című tárlat, amit a művész alkotásaiból a zsögödi galériában rendezett Túros Eszter még a világjárvány kitörése előtt. „Női kapcsolata is mindig volt…”

A természet iránti szenvedélyes vágyhoz nyilvánvalóan hozzátartozik a nők, nőiség érző és értő megfigyelése, ábrázolása.

Nagy Imre: Apor Mária portréja (olaj, 1963) – a Csíki Székely Múzeum tulajdona

Ez a mostani kiállítás azoknak a viszonyoknak a sokféleségét kívánja feltárni, melyek Nagy Imrét különböző nőkhöz, egyáltalán a női nemhez fűzték. A tárlaton a művész néha meglepően különböző, de kivétel nélkül élettel teli grafikái kerülnek előtérbe, a festmények közül pedig kevésbé ismert alkotásokat is bemutatnak.

Nagy Imre (1893-1976) festőművész, grafikus

A válogatás megtekintését legkevesebb három szempont figyelembevételével ajánlják a látogatóknak: egyfelől érdemes szemügyre venni a női életszakaszok, ezekkel kapcsolatban pedig a nőiség különböző minőségeinek reprezentációját az életműben, másfelől a festői nyelvezet átalakulását. Ez utóbbit hangsúlyozza a kiállításon egy korai, kecskeméti akt, illetve a késői, összetéveszthetetlen, sokalakos kompozíciók párhuzamba állítása. Érzékeltetni kívánják – harmadsorban – azt is, hogy Nagy Imre bizonyos témák esetében hogyan jutott el a tanulmányoktól és vázlatoktól a metszeteken át az olajkompozícióig.

Muzeum 2021 _ Nagy Imre kiall _ Meghivo.indd

Az időszakos kiállítást 2021. június 18-án, 18 órától Ladó Ágota és Túros Eszter művészettörténészek, a kiállítás kurátorai nyitják meg a Csíki Székely Múzeumban.

Az eseményen köszöntőbeszédet mond Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, a házigazda pedig Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

Nagy Imre: Mosakodó nő (olaj, 1938)

A kiállítás 2021. július 30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 16 óra között.

A Csíki Székely Múzeum közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb