CivilszféraEgyházKárpát-medenceSzékelyföldVallás

Folytatódnak a zarándoklatok Csíksomlyóra a Mária Úton

„A Magasságbeli ereje borít be árnyékával” Lk 1,35

A romániai Mária Út Egyesület a világjárványból adódó megszorítások ellenére második alkalommal is megpróbálja megteremteni azokat a kereteket és feltételeket, hogy egy lehetetlen helyzetből is megszülessen a Csíksomlyóhoz kapcsolódó összetartozás élménye.

Az újrakezdés évében, 2021-ben úgy tűnik, hogy mégiscsak hagyományos módon, a csíksomlyói nyeregben tartják meg a pünkösdi búcsút, jelentette be április 30-án a közösségi médiában Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. További részletek: ITT.

Az észak-dél, illetve kelet-nyugat irányú kelet-közép-európai zarándokútvonalak része az rdélyi Mária Út is

Az aktuális járványügyi előírásokat figyelembe véve tervezik megtartani a búcsút, az azonban kérdéses hány zarándokot fogadhatnak a helyszínen. Jó hír azonban, hogy ebben az évben a hívek személyesen is részt vehetnek a szentmisén, ellentétben a tavalyi ünneppel, amikor is csak lélekben zarándokolhattak Csíksomlyóra.

Amint az a városháza tájékoztatásából kiderült: folyamatban van az egyeztetés a csíksomlyói ferencesekkel és a hatóságok képviselőivel, részleteket a későbbiekben közölnek.

Zarándokok – Forrás: Mária Út facebook-oldala

A Covid-19 világjárvány miatt bevezetett egészségügyi szabályozások betartásának érdekében az Erdélyi Mária Út Egyesület is igyekszik úgy szerepet vállalni a zarándoklat megszervezésében, hogy az illeszkedjék a törvényes keretekhez. Az egyesület civil aktivistái az idei pünkösdi búcsúra is felkészültek, vállalják azt, hogy a tavalyihoz hasonlóan, segítenek a települések, szervezetek imaszándékait – az immár 2021 márciusa óta a Románia Turisztikai Minisztérium által nemzeti kulturális úttá nyilvánított – Mária Úton, kinevezett személyek révén eljuttatni Csíksomlyóra: Máriapócs, Nagykároly, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Arad, Gyulafehérvár irányból, stafétában. Négy módszert tartanak célszerűnek: a gyalogosan, a kerékpárral, a lóháton és a futva teljesített zarándoklatokat.

A szimbolikus zarándoklatról folyamatosan tudósítanak majd az Erdélyi Mária Út Egyesület facebook-oldalán, amelyet a tavaly majdnem 650 ezren követtek figyelemmel. Akik csak lélekben tudnak csatlakozni a zarándoklathoz és a 2021-es Csíksomlyói pünkösdi búcsúhoz, összetartozásunkat kifejezhetik az ez alkalomból készített facebook profil-keret használatával: https://bit.ly/csiksomlyo2021keret.

Fotó: Élő Székelyföld Munkacsoport

Az idei újabb rendhagyó Csíksomlyói szalagos zarándoklatnak egyházi fővédnöke Ft. P. Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke. Világi fővédnöke pedig Molnár Levente Liszt Ferenc-, Magyar Örökség- és Kriterion-koszorú–díjas, világhírű operaénekes, aki a 2021-es csíksomlyói szalagos zarándoklat zarándoka is.

Pünkösdi búcsú (2019) – Foró: Hargita Népe

További részletesebb információk, bejelentkezési lehetőség, a gyalogos, kerékpáros és futó zarándoklatokért felelősnél:
Molnár Sándor,
a Romániai Mária Út Elnöke
E-mail: molnar.sandor@mariaut.ro
Telefon: (+4)-0730-711745

www.mariaut.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb