FotóművészetKultúraVidék

Orbán Balázs nyomdokán Kézdiszentlélek községben

XLII. dokumentarista fotótábor

Felsőháromszékre, Kézdivásárhelytől 5 km-re északra a Kászon-patak völgyében fekvő Kézdiszentlélek községbe látogatnak az Orbán Balázs nevét viselő fotótábor résztvevői. A község közigazgatási övezetébe tartoznak: Kézdikővár, Kézdiszárazpatak és Kiskászon. Kővár és Szárazpatak a Torjai-hegységnek, Kiskászon pedig a Székely Kászoni-hegységnek a Kászon vizére eső hegylábi övezetében terülnek el.

A XLII. fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala szervezésében valósul meg 2021 május 3. és 8. között.

Az évente más-más tájegységen 2002 óta töretlenül, évi két alkalommal megszervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

A résztvevő fényképészek: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely) Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Sólyom Ernő (Hétfalu), Tordai Ede (Marosvásárhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy) hagyományukhoz híven, vizuális értékmentést végeznek a vidék falvaiban, mivel a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotótechnika segítségével rögzítik, de a figyelmüket nem kerülik el a jelenkor ízlésvilágát, vívmányait reflektáló képek sem.

Ugyanakkor kiemelt figyelmet szentelnek a településeken fellelhető archív fényképek digitalizálására is.

Címképen: Kőfaragók Kázdivásárhely határában (1900 k.)

A Forrásközpont közlése nyomán

Kapcsolódó

A község honlapja.

Kővári utca – Fotók: a község honlapjáról
A szárazpataki Pótsa-udvarház
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb