CivilszféraKultúraSzékelyföldVidék

Homoródkarácsonyfalva – Együtt a családdal

Csodanap a Dungó feredő szomszédságában

Több mint hetven család, szülők, nagyszülők és közel háromszáz gyerek – beleértve az Oklándi Elhelyező Központ lakóit is – tölthettek el közösen egy kellemes napot szombaton, augusztus 28-án az első alkalommal életre hívott családi ünnepségen, amelyet a Comite Egyesület szervezett meg a homoródkarácsonyfalvi Dungó feredő szomszédságában.

Tartalmas, minden korosztálynak örömet szerző kikapcsolódást, színes programot kínált az oklándi Comite Egyesület vezetősége, akik három településről – Oklándról, Homoródújfaluból és Homoródkarácsonyfalváról – hívták meg a családokat, hogy közösen töltsenek el egy teljes napot. A szabadtéren zajló esemény programjai között többe közt kosárfonás, nemezelés, kötélverés, fafaragás, arcfestés, néptáncoktatás és bábelőadás is szerepelt, de bicikliversenyre, habfürdőre, főzőversenyre, parasztolimpiára is sor került.

Bababrak és „kecskolló” pörkölt

Reggel tíz órától a gyerekek kerékpárversenyével indult a családi nap, három kategóriában állhattak rajthoz a totyogók, közepesek és nagyobbak, akik a mezei úton próbálhatták ki ügyességüket. Negyvennégy gyerek nevezett be, mindannyian nyertesei voltak a mozgást népszerűsítő versenynek, mondta el a versenyszámot kiötlő Benedek Dorottya, aki komolyan állt a szervezés mellé és minden résztvevőnek oklevelet adott át.

Tizenegy órától a családok főzőversenye rajtolt, amelyre tíz lelkes csapat – némelyik akár húsz-harminc taggal – nevezett be, az öttagú zsűri komoly kritériumok alapján pontozta a versenyt. Rigó Ildikó, a zsűri elnöke elmondta: a csapatok többnyire hagyományos, házias ételeket főztek bográcsban: pörköltet, gulyást, tokányt. Különlegességnek számított a „székely bombában” sült húsparádé, sokféle hússal, zöldségekkel, illetve a nálunk kevésbé ismert körömpörkölt csülökkel. A zsűri azt is észrevette, hogy azoknál a csapatoknál, ahol sok gyerek volt, kevésbé fűszeresen, a gyerekek ízlését figyelembe véve főztek. Nem csak az ízvilágra figyeltek, hanem pontozták a csapatmunkát, a tisztaságot, terítéket is. Első helyezést ért el a B.B. csapat, második lett a Rusztik, harmadik helyen pedig a Rokonok végeztek.

A főzőversenynek nem voltak vesztesei: azon túl, hogy mindenki magának főzött, külön díjaztták a csapatokat. A legférfiasabb gulyás címet az Sz. M. & Co. csapata vitte el, a legjobb sarki tokányt a Sarok csapat, a legtöbb lélekkel főzött pityókás tokányt a Legnagyobb család, a legkülönlegesebb húsparádét Tuba csapata, a legízletesebb „kecskolló” pörköltet a Máthé család, a legkörmösebb pörkölt a Benkő csapaté lett, a legfinomabb bababrak pedig az Abrak a babra csapaté. A Legnagyobb család csapatának szakácsai az Elhelyező Központ negyvenhat gyerekének főztek, plusz még harminckét személy evett a főztjükből.

A parasztolimpia és habfürdőzés mindenkit levett a lábáról

Napközben a kézműves foglalkozások mellett Boros Levente tanító irányításával lezajlott a parasztolimpia, amelyben az erre az alkalomra kialakított pályán olyan sportágban kellett megmérkőzni, mint a boszorkányrepülés, bálahordozás, talicskázás, létrafutás, kerékgurítás, rönkhordás, tekenyő szlalom, ekehúzás, gumicsizma hajítás, fakanálhajítás, szekérhúzás, bála gurítás, kukoricabontás, gyapjú fonás, rúdtartás, fakerék emelés, nyúlfogás. Az ügyességi és erősségi versenyre öt, hatfős csapat jelentkezett be, követelményként férfinak, asszonynak és gyereknek is kellett lennie minden csapatban. Első helyen a Rokonok csapata végzett, második lett a Kinder kommandó, harmadikok lettek megosztva a Benedökök és az Abrak a babra.

A habfürdőzés is érdekes momentuma volt a napnak, hisz nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is bekapcsolódtak a homoródszentmártoni önkéntes tűzoltók díjmentesen felajánlott programjába.
– Nagyon örülünk, mert ebben az évben a Comite Egyesület nagyon sok pályázatot nyert, a családi nap megvalósításához Hargita Megye Tanácsa nyújtott támogatást. Jó ötlet volt összehívni a családokat, szemmel láthatóan mindenki jól érezte magát. Jövőre szeretnénk újra megszervezni – mondta Cseke Rozália, a Comite Egyesület vezetője, az Oklándi Elhelyező Központ igazgatója.
A családi napra hirdették meg a sütiversenyt is, amelyre nagymamáink receptjeiből sütött tésztákkal lehetett benevezni. Sok ügyes háziasszony vette komolyan a felhívást, a felhozatal közt volt hájas, non plus ultra, kavart ordás, almás pite, szilvalekváros málé, ordás tészta, mákos béles, pánkó, csöröge, kavart tészta, mézeskalács…

A kosárfonást a karácsonyfalvi Farkas Ferenc tartotta, a néptáncot Birtalan Edit oktatta. A gyerekek színes gyapjúfonalból nemezelő tűvel számos dísztárgyat készítettek, a foglalkozásokat Cseke Piroska és Jakab Ilona tartotta. A gyerekek kipróbálhatták a fürdősó készítését is, de gyógynövényekből és cukorból teába való ízesítőszert is készítettek Benedek Enikő karácsonyfalvi unitárius tiszteletes asszony irányításával, aki arról is beszámolt, nem titkolt célja közelebb vinni a gyerekeket a gyógynövények világához.

A tartalmas napot az Udvarhely Bábműhely Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábjátékának szabadtéri előadása zárta, amelyet szintén nagy örömmel nézett végig idős és fiatal. A megkérdezett családok mindegyike jól érezte magát a fesztiválon családja, barátai körében.

A szerző felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb