Élet-módKultúraRomániaSzékelyföld

Nyitás június elején?

A román kormány bizakodó

Florin Citu miniszterelnök szerint Románia június elsején lazít a járványügyi korlátozásokon, és megteszi az első lépést a normalitás felé. Hétfői sajtótájékoztatóján a miniszterelnök elmondta: olyan tárcaközi bizottságot hoz létre, amelyben valamennyi minisztérium képviselője jelen lesz, és mérlegelik, hogy a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselőit is meghívják. Ez a miniszterelnök által vezetett testület fogja kidolgozni a lazítás szabályait.

A miniszterelnök szerint az üzletek hétvégi nyitvatartására és az esti kijárásra vonatkozó múlt héttől bevezetett korlátozások eredményesek voltak.

„Láthatták, hogy ilyen körülmények között is meg lehet ünnepelni a húsvétot, két vallásfelekezetnek ez már sikerült, és biztos vagyok abban, hogy így lesz a következő időszakban is” – utalt a miniszterelnök a katolikusok és protestánsok mostani ünnepére és az ortodoxok május eleji húsvétjára.

Eledelszentelés Csíkszereda főterén húsvétvasárnap reggel – Fotó: Veres Nándor/ MTI

Az idei húsvét emlékezetes eseménye volt a Csíkszeredában megtartott eledelszentelés, amelyen mintegy 3500-en vettek részt civilizált körülmények között, miközben kormány- és korlátozás-ellenes tüntetésekről számoltak be a hírügynökségek.

Jól érzékelhető, hogy a lakosság nehezen viseli a bezártságot és a megszorító intézkedéseket, amelyeket a koronavírus-járvány harmadik hullámának kivédésére vezettek be. Időközben az össznépesség körében elvégzett oltások meghaladták a kétmillió főt.

Tüntetés Kolozsváron 2021. március 31-én – Fotó: Kiss Benedek/ MTI

Akkor tartható a tervezett lazítás határideje, ha napi mintegy ötvenezer személy kaphatja meg az új vírus ellen kifejlesztett oltásokat, országos szinten meghaladva legalább a 60%-os arányt, amely mellett ugyanakkor tartósan lecsökken a koronavírusos megbetegedések száma.

Címképen: Locsolkodni induló legények Csíkszentkirályon – Fotó: Veres Nándor/ MTI

Az MTI jelentése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb