CivilszféraErdélyKultúraSzékelyföldZene

Székelyudvarhely – Kórushangverseny a Szent István teremben

Határtalan örömének

Október 28-án a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében lépett fel a tatabányai Bárdos Lajos Vegyeskórus, a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a Jubilate Deo kórus. Ez az esemény szervesen kapcsolódott a város által idénre meghirdetett A Zene Éve programsorozatához.

Az eseményről Farkas Antal kollégánk készített felvételt.

A tatabányai Bárdos Lajos Vegyeskórus 1959-ben Ugrin Gábor vezetésével kezdte működését Tatabányai Bányász Vegyeskar néven. 1994-ben, akkori karnagy, Lőrinczy Margit kezdeményezésére Bárdos Lajos nevét vette fel. A 45-50 fős tagság a napi munka mellett, szabadidejében vállalja a közös éneklést, a próbákat és a fellépéseket.

Bakancsos koncert a tatabányai Szelim-barlangban – A felvétel a kórus archívumából való (2019)

Kórustalálkozókon, fesztiválokon és jótékonysági műsorokban is mindig szívesen vesznek részt. Számos magyarországi és külföldi felkérésnek is eleget tettek az utóbbi években, bár a koronavírus-járvány tavaly és tavalyelőtt igen megnehezítette a munkájukat. A székelyudvarhelyi kórusmozgalom elkötelezett szervezőivel 2013 óta ápolnak kapcsolatokat. Mi sem bizonyítja jobban az együttműködést, mint egy Tatabányán sorra kerülő közeli esemény, amelyen az Alla Breve Vegyeskarral ismét közösen léphetnek fel.

A székelyudvarhelyi Alla Breve 1993-ban alakult Kovács László karnagy vezetésével. Népdal- és könnyűzene feldolgozások mellett, madrigálok és egyházi művek is szerepelnek a repertoárjukon.

Csíkszentmiklóson (2021) – Fotó: Facebook

A Jubilate Deo ugyancsak a székely anyavárosban, a Kis Szent Teréz Plébánia keretében működik, idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Az együttes 2019-ben a XI. Szovátai Tavaszi Kórusfesztiválon nemzetközi elismerésben részesült, aranydiplomát szerzett. Az itt zajló igényes munka a kórus tagjai és Székely István kántor kitartásának köszönhető. A lenti felvétel a közelmúltban tartott jubileumi találkozón készült.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb