CivilszféraÉpítészetKárpát-medenceTörténelem

TRIANON 100 – Szabács (144.)

Charta XXI. - KiMitTud?

Város a mai Szerbiában, a Macsói körzet közigazgatási székhelye. Szerbül Шабац/ Šabac. Belgrádtól 65 km-re nyugatra, a Száva jobb partján fekszik.

A 13. századtól a török hódításig (1470) a Macsói Bánság központja Zaslon néven. A hagyomány szerint a közelben levő várat építtetőjéről, annak török parancsnokáról nevezték el, másodlagosan a település is ezt a nevet vehette fel. A várat az építés hírére Hunyadi Mátyás nyomban megostromolta, és 1476-ban elfoglalta. Ezt a harcot beszéli el a legrégebbi eredetiben fennmaradt históriás ének (Szabács viadala), amelyet 1871-ben az Ung vármegyei Csicseren a Csicsery család oklevelei között találtak, és amelyet vélhetően Mátyás király asztalánál is énekeltek. 1492-ben visszavertek egy török ostromot, ám 1521. július 7-én Ahmed pasa serege a védők hősiessége ellenére mégis bevette a várat.

Szabács vára egy 1476 körül készült rajzon

1718 és 1739 között a pozsareváci béke értelmében Habsburg Birodalom része volt, de 1739-ben a belgrádi békével ismét a töröké lett, akiknek uralmát csak 1818 után sikerült végleg megszüntetni.

Az 1820-as évektől kezdve a város nagy fejlődésen ment át egészen az első világháborúig, amikor a harcokban súlyos károkat szenvedett, lakossága a felére csökkent. 1941-ben a németek szállták meg és területén koncentrációs tábort létesítettek, ahol 20.000 fogoly közül mintegy 7.000 halt meg a kegyetlen bánásmód következtében. 1944-ben a partizánok szabadították fel.

A település központja napjainkban – Fotó: Wikipédia

A háború után Szabács modern ipari központtá fejlődött. Az 1970-es években sportcsarnok, szálloda, stadion, modern iskolák, óvodák épültek. A városnak napjainkban 55 163 lakosa van, a Macsói körzetnek pedig több mint 130 ezer fő a népessége. Túlnyomóan szerb többségű vidék.

Charta XXI.! Simó Márton – Wikipédia, Arcanum.hu, Varak.hu, Nyelvemlekek.oszk.hu

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb