KultúraSzékelyföld

A Magyar Nyelv Napja – online esemény

Köszönjük, Magyarország!

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont minden évben csatlakozik a Magyar nyelv napjának méltó megünnepléséhez. A jelenlegi korlátozásokat figyelembe véve, a székelyudvarhelyi kulturális központ idén online zenés irodalmi műsorral ünnepli a magyar nyelvet.

A verses-zenés összeállítást Koszorus Krisztina Koszika összeállításában november 13-án pénteken 17 órától mutatjuk be a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook oldalán. Az online térben fellépők: Koszorus Krisztina Koszika – ének, Cári Tibor – zongora, Szász Csaba – gitár, Vaughn Roberts – trombita.

Koszorus Krisztina Koszika neve ismerősen csenghet a zeneszeretők fülében, sokféle műfajban, több zenei megmozdulás kapcsán hallhattunk róla és láthattuk színpadon. Hallhattuk duóban Szász Csabával, akinek kíséretében legjobb énekes díjjal illették három dzsessz-fesztiválon, a Tiberius vonósnégyessel, akikkel közös tangóműsorukat Kanadába is meghívták, vagy zenekarával, a HotShots-szal, akikkel minden fesztivált végigmuzsikáltak. Cári Tibor Románia szinte minden színházával együttműködött az elmúlt időszakban, kétszer illették Uniter díjjal színházi előadásokba írt zenéiért, van egy Tango Orchestra nevű tangó zenekara és Kor-társak c. projektjében magyar és román költők verseit zenésíti meg. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont felkérésére a Magyar Nyelv Napjára közös előadást készítettek elő, amely magyar költők feldolgozott verseit, saját dalokat és néhány népdalfeldolgozást tartalmaz, kiegészülve Szász Csabával gitár- és Vaughn Roberts új-zélandi származású trombita-művész zenei kíséretével.

Műsoron többek között

Nemes Nagy Ágnes: Szomj (megzenésítette Koszorús Krisztina és Szász Csaba)
Petőfi Sándor: A szabadsághoz (megzenésítette Fehér Csaba és Koszorús Krisztina
Csíki bossa
Kalotaszegi swing
Koszika & The HotShots: Délibáb
Koszika & The HotShots: Hangolj rám!
Koszika & The HotShots: Olvasni jó!
Örkény István – Balázs Attila: Öngyilkos tulipán (megzenésítette Cári Tibor)
Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén (megzenésítette Cári Tibor)
Székely Csaba: Téged akkor is
Balázs Attila – Shakespeare: És hogyha meghalok…

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.

A Magyar Nyelv Napjának dedikált online műsor a Forrásközpont közösségi oldalán – ITTilletve a az intézmény honlapján tekinthető meg – ITT.

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb