ÉpítészetKultúraSzékelyföld

Bánja-e a székely? (18.1.) – Szentegyháza – Falu és város

Kettő az egyben

Egyesületünk részt vett a szeptember 5-én, Jobbágyfalván tartott Élet/Jel konferencián. Ez egy kitérő volt, amelyen Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ  vezetője röviden ismertette a tevékenységi területeket, amelyek a klímaváltozás látható jelei és lehetséges következményei tettek indokolttá. Ily módon foglalkoznak a vízgazdálkodással – elméleti oktatással, ismeretterjesztéssel és konkrét projektek gyakorlatba ültetésével – kidolgozzák, javasolják a fenntartható fejlesztés és fejlődés formáit, de mindemellett szerepet vállalnak az ökoturizmus népszerűsítésében és gyakorlati megvalósításában.

A következő találkozót Szentegyházára terveztük

Ennek a tanácskozásnak a dátuma – alapos körültekintéssel – október 24-e lett volna. A program aztán a jobbágyfalvi eseményeket követően, pár nap alatt kikristályosodott. Hajdú Zoltán a „fenntartható települések” címmel indította volna a közös gondolkodást. Felhívást tettek közzé arra vonatkozóan, hogy a megjelentek – legalább 50 fős civil érdeklődői körre és legalább ennyire népes helyi közönségre is számítottak – hozzanak magukkal illusztrálásra jó és elrettentő példákat, amelyek így vagy úgy, de mindenképp jellemzők a falvainkra Székelyföld-szerte.

Ipari emlékek, és múltbéli üzenetek

Köllő Miklós gyergyószentmiklósi építészt a Mesélem a házam című kötetével és konkrét gyakorlati tapasztalataival várták, vártuk; Esztány Győző „csűrös-programmal” érkezett volna, hiszen nagy népszerűségnek örvendenek azok a „továbbgondolásos” tervei, amelyek megvalósulhattak, mert példákként, továbbvihető ötletekként szolgálhatnak. A magunk részéről mi bemutattuk volna a Bánja-e a székely? című riportsorozatunk eddigi állomásait és azt a közös cselekvésre biztató kezdeményezést, azt a módszertant, amelynek vannak már konkrét eredményei, hiszen tettünk lépéseket a nyilvánosság előtt is, bár kézzel fogható, látható és tapintható eredménye még nem nagyon mutatkozik. Ráadásul Szentegyháza „bevörösödött”, a hatóságok betiltották a nyilvános rendezvényeket és a gyülekezést. Mert ilyen ez az esztendő.

Így láttunk hozzá – szervezett együttlét híján – a kisváros településképe áttekintésének. Mostani írásunk csak egy bevezető, „vizes” kerülővel… Tovább

Simó Márton

A riportsorozat elkészítését 2020-ban a Communitas Alapítvány támogatja.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb