ErdélySzékelyföld

Népfőiskola – Szentkultusz és ábrázolása a 18. században

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház előadássorozata

Évek óta igen népszerűnek számítanak a székely anyavárosban, a helyi Művelődési Házban szervezett népfőiskolai előadások, amelyek létrejöttét az intézmény vezetője, Elekes Gyula képzőművész kezdeményezte pár évvel ezelőtt. Ahogy sok más egyéb is, ez a program is átkerült a virtuális térbe. És elmondhatjuk, hogy sikerrel, hiszen így utólag is megtekinthetők a videó-felvételeket.

Tavaszi bezártságunk idején hasznosak voltak ezek a felvételek. A járvány második hulláma ugyancsak indokolttá tette a kulturális intézmények nyilvános működtetésének szüneteltetését. Úgyhogy elkezdődött a sorozat második évada.

Az igazi azonban az lenne, ha ismét ötvözni lehetne a hagyományost az online-nal, ha népes közönség jelenlétében készülhetnének ezek a felvételek, s a résztvevők véleménye, az ajánlások alapján keresnénk fel az intézmény YouTube-csatornáját. Addig is azonban egyfajta hiánypótlásként szívesen vesszük a kezdeményezést.

Fotó: Udvarhely.ro

Ez alkalommal Kovács Árpád művészettörténész beszél a szentkultuszról, s annak ábrázolásáról, székelyudvarhelyi vonatkozásairól is.

Címkép: ÉSZM

Elekes Gyula közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó:

Nepomuki Szent János ábrázolásokról

A hét plébániája

Székelyudvarhely – Ferences templom

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb