NagyvilágVilág

Frissítve! – Terrortámadás Bécs belvárosában

Többen meghaltak, sok súlyos sérült - Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Terrortámadás volt hétfő este Bécs belvárosában, több helyszínen, köztük egy zsinagógánál is. A szemtanúk arról számoltak be, hogy sok lövést hallottak. Az osztrák Kronen Zeitung szerint az egyik merénylő felrobbantotta magát, de meghalt egy járókelő és az egyik terrorista agyonlőtt egy rendőrt.

Michael Ludwig bécsi polgármester szerint 15 áldozatot vittek kórházba lőtt sebekkel. Közülük hét ember sérülései nagyon súlyosak.

A BFM francia hírtelevízió osztrák tudósítójától úgy tudja, hogy sokkal több, összesen 25 ember van kórházban.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a kedd hajlani sajtótájékoztatón – Fotó: AFP/ Joe Klamar

Hétfő éjszakai sajtótájékoztatóján a rendőrség több halottról beszélt, de pontos számot nem mondtak. Azt ígérték, hogy reggel adnak újabb tájékoztatást. A belügyminiszter azt kérte, reggel ne menjenek iskolába a gyerekek Bécsben. A támadás az éjszakai kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó estén történt. Keddtől ugyanis este 8 és reggel 6 között senki sem mehet ki a lakásából a koronavírus-járvány miatt.

Az MTI jelentése nyomán

Tekintse meg az M1 tudósítását!


FRISSÍTÉS (1.)

Az Iszlám Állam szimpatizánsa volt a merénylő

A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost. „Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség – mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján. A lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban. Az első kerületet hermatikusan lezárták. A sérültek ellátása a belvárosban felállított triázs sátorokban zajlik. A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbba azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Reakciók Amerikából, Európából

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren fejezte ki együttérzését. „Imádkozunk a bécsi emberekért az Európát sújtó újabb kegyetlen terrortámadás után. Véget kell vetni ezeknek az ártatlanok ellen irányuló gonosz támadásoknak”.

Megszólalt a demokrata elnökjelölt, Joe Biden is: „A ma esti szörnyű terrortámadás után Jill (az elnökjelölt felesége – szerk. megj.) és én az imáinkba foglaljuk az áldozatokat és családtagjaikat. Együtt kell kiállnunk a gyűlölet és az erőszak ellen” – fogalmazott. „Sokkolt és elszomorított a bécsi terrortámogatás. Gondolataim az áldozatok családjaival vannak – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. – Erősebbek vagyunk a terrornál, a félelemnél.”

Franciaország és Németország is üzent, Klaus Iohannis román államfő a Twitteren együttérzéséről és szoldaritásáról biztosította Ausztriát, az áldozatok családtagjainak pedig részvétét fejezte ki.

A hadsereg egységei megszállták Bécset

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására – közölte a belügyminisztérium. „Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntarthatása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.

Fotó: MTI/ AP /Ronald Zak

Négyre emelkedett a civil áldozatok száma

Az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) értesülése szerint egy 40 és 50 év közötti nő meghalt a kórházban, így négyre emelkedett a támadás civil áldozatainak száma, két nő és két férfi halt meg. Több sebesültet kórházban ápolnak.

A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Forrás: MTI, Maszol.ro

Kapcsolódó

A HVG beszámolója

MAGYAR HANG – Bécsi terrortámadás


FRISSÍTÉS (2.)

Megszólalt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő is. Elképzelhetőnek tartja, hogy az Iszlám Államhoz köthető a hétfő esti bécsi merénylet. Szerinte a támadás része lehet a franciaországi merényletsorozatnak.

A jól előkészített terrortámadás célja az volt, hogy minél nagyobb pánikot és veszteséget okozzon, de az osztrák hatóságok azonnali beavatkozása megakadályozta, hogy tovább folytassák a merényletet, és még több embert megsebesítsenek – tette hozzá. Szerinte az osztrákok számítottak rá és fel voltak készülve arra, hogy Bécsben történni fog valami, mert egyrészt voltak fenyegetések, másrészt rengeteg szélsőséges iszlamista tartózkodik Ausztriában.

Forrás: Magyar Hang, MTI


FRISSÍTÉS (3.)

A támadást „a kalifátus egyik katonája hajtotta végre” 

– így fogalmaztak üzenetükben a dzsihadista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynökség” közleményében kedden.

Renfőrök Bécsbe a lövöldözés színhelyén 2020. november 3-án – Fotó: Thomas Kronsteiner/ Getty Images

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé – jelentette a DPA és a Reuters hírügynökségek információi alapján az MTI.

Élő Székelyföld Munkacsoport

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb