Kárpát-medence

A magyarok forradalma

Az idei megemlékezéseket Erdélyben és a Székelyföldön a visszafogottság jellemezte

A szigorú járványügyi előírások mellett ebben az évben nem volt lehetőség szabadtéri programok és nagyobb tömegeket vonzó események megtartására. Elsősorban az online térben tették közzé az alkalmi beszédeket, a koszorúzásokat pedig kis csoportokban javasolták megtartani.

Így történt ez Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és másutt is. Mi történetesen a Magyar Unitárius Egyház által szervezett központi megemlékezést választottuk beszámolónk készítésekor, azét a magyar alapítású felekezetét, amely a legkisebb ugyan, de annál jobban megszenvedte egykor az összmagyar ügyért való kiállást.
2020. október 18-án a kolozsvári belvárosi unitárius templomban istentiszteletet tartottak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc unitárius áldozatai emlékére. Ez alkalommal az szószéki szolgálatot Rácz Norbert Zsolt lelkész végezte, aki egyházi beszédében betekintést nyújtott egy letűnt kor kegyetlen rendszerébe. Az istentiszteletet követően az unitárius teológiai hallgatók felolvasták a meghurcolt unitárius lelkészek és teológiai hallgatók életrajzi adatait. Rájuk emlékezve a teológiai hallgatók virágokat helyeztek el az úrasztalán. Ezt követően egy perc néma csenddel emlékeztek a jelenlévők az 56-os szabadságharc áldozataira.
Összeállítás olvasható ITT azon unitárius lelkészekről, diákokról és teológiai tanárokról, akik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozataivá váltak.
Október 23-án az 1956-os forradalomra emlékezünk. Ez alkalomból idézzük fel Léta Sándor 2006-ban megfogalmazott gondolatait: „Nemzeti ünnepünkön most elénk áll a jelen, s rajta keresztül számon kér a jövendő. Csak úgy tudunk szembesülni az azokat hordozó és mögöttük álló Istennel, ha ünneplésünket és emlékezésünket megnemesíti az elkötelezés: az igazság megismerése, 1956 történetének, eseményeinek az igazsága, valódisága, ahhoz, hogy ebből megújuljon nemzeti öntudatunk, mert csak ezekben van a mi szabadságunk és szabadulásunk.”
A Magyar Unitárius Egyház közlése nyomán
Élő Székelyföld Munkacsoport
Hirdetés

Élő Székelyföld Munkacsoport

Civil szervezet, amely székelyföldi értékőrzéssel és értékteremtéssel foglalkozik. A falu iránt elkötelezett értelmiségiek laza csoportosulása és fóruma.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb