CivilszféraKultúraNéprajzNéptáncSzékelyföld

ABÁSFALVA – FALUNAPOK KÉT FELVONÁSBAN

 

Helyi civilek, az Abásfalváért Kulturális Egyesület és az unitárius egyházközség összefogásával, közös szervezéssel valósulhatott meg az a programsorozat, amely két egymást követő hétvégén zajlott. Olyan kínálatot állítottak össze, amelybe minden generáció bekapcsolódhatott, tanulhatott, ismerkedhetett új és régi értékekkel, illetve maga is hozzájárulhatott az alkotáshoz és az értékőrzéséhez.

Szeptember 19-én Bencze Ilona néprajzkutató, bútorfestő tartott kézműves foglalkozást a felnőtteknek. Köztudott, hogy a festett bútorok 18-19. századi virágzásából Abásfalva sem maradt ki. Híres helyi bútorfestő volt az abásfalvi Balázs Mózes, akinek családja később Homoródalmásra költözött át.

Az asztalosmunkát és a festést több generáción át elvégző Balázs család keze nyomán sajátos abásfalvi stílusról beszélhetünk. A helyi paplak udvarán zajló foglalkozáson az abásfalvi minták rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket Bencze Ilona. Míg készültek a festett tálcák, a férfiak felújítottak egy vetett ágyat, amely majd a helyben létrehozandó tájházban kapja meg méltó helyét.

A tudás azonnali hasznosítása

A következő napon, szeptember 20-án is kedvező időjárás mellett a helyi paplak udvarán folytatódhatott a sokszínű tevékenység, ekkor viszont már a gyerekeknek szólt a kézműves foglalkozás.

Délelőtt Ráduly János siménfalvi kosárfonó, délután Józsa László korondi keramikus-mester foglalkoztatta a szép számban összegyűlt érdeklődőket. Ebéd előtt és ebéd után táncoktatás is volt; a gyerekek a székelyudvarhelyi Both Arankával és a Kékiringó néptáncegyüttes tagjaival nemcsak ritmusérzéküket fejleszthették, a népi játékok gyakorlásával az egymásra való figyelést is elsajátíthatták.

Akik már az első „félidőbe” bekapcsolódtak, s akik később jöttek rá az igazi értékőrzés és a hasznos együttlét fontosságára, azok szeptember 26-án, szombaton megtekinthették az Életképek című dokumentumfotó-kiállítást is.

Az Ilona-völgye Közbirtokosság székhelye azonban csak a képek elhelyezésére és a kiállítás-megnyitó lefilmezésére szolgált, az „igazi” bemutató a virtuális térbe költözött át, így utólag vált megtekinthetővé az Abásfalváért Kulturális Egyesület Facebook-oldalán. A képeket gyűjtötte, a hangfelvételeket készítette: László Edit és Lurtz Zsolt, a kiállítást megnyitotta: Lőrincz Ildikó, a videófelvételt készítette, vágta és a virtuális térben megjelentette: Molnár István, Molnár Katalin.

A kiállítás videója megtekinthető az egyesület YouTube-csatornáján.

Szeptember 27-én, vasárnap az őszi hálaadás ünnepét tartották a helyi unitárius templomban, ehhez a jeles naphoz is sikerült kapcsolódnia a falunapoknak. Ezt követően a templomkertben Lőrincz Ildikó bemutatta az Abásfalvi Kisújság erre az alkalomra megjelent második számát és megköszönte a közreműködők segítségét.

A falunapokat, amelyek a közegészségügyi és távolságtartási szabályok mentén zajlottak, idén is támogatta Hargita Megye Tanácsa, Homoródszentmárton Község Polgármesteri Hivatala, valamint az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.

A szervezők remélik, hogy a jövőben újra lesznek Abásfalvi Falunapok, és bíznak abban is, hogy akkor már valóban igazi találkozásokat és tömeges, „össznépi” eseményeket tarthatnak majd mindenki legnagyobb örömére és megelégedésére.

A felvételeket az Abásfalváért Kulturális Egyesület bocsátotta rendelkezésünkre.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb