CivilszféraÉlet-módközösségépítésKultúraSzékelyföld

I. Kovács tábor – Homoródalmás

Érdekes, sokoldalú eseménysorozat volt

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával, illetve a résztvevők egyéni hozzájárulásával szervezte meg első kovács táborát a  Liberum Agmen Transsylvanum Egyesület. Öt napon át – 2024. augusztus 7. és 11. között – Simó Márton és Szén Mátyás mesterek mutatták be a szakma alapfogásait a résztvevőknek, akik a változatos szakterületekről érkeztek, képviselve a legszélesebb életkori spektrumot is 13-tól 60 évesig.

A kezdetek…
… aztán jön a folytatás – szeg, kapocs, csiga…

A közös az volt az érdeklődőkben, hogy mindannyiukban élt valami nosztalgia e szakma iránt. Vagy családi hagyományok, az elődök példái motiválták őket, illetve a tisztelet az ősi kézműves foglalatosságok iránt. Ami biztos: ezekben a napokban megtanulhattak néhány alapfogást, ismerkedtek egymással, bővítették kapcsolatrendszerüket a résztvevők, és máris abban gondolkodkodtak, hogy keressék a lehetőségét a következő ilyen jellegű tábornak.

Simó Márton kovácsmester – szívesen folytatná a képzéseket, hiszen nyilvánvaló az érdeklődés, sokan ismerkednének a szakma alapjaival

Túl az alapok elsajátításán, mindenkinek saját munkadarab – ha tetszik: alkotás – létrehozása jutott feladatul. Első napon csigát, utána ácskapcsot, szeget, végül pedig grillező-villát kellett készíteni. Volt olyan inas, akinek csak egy tárgy előállítása sikerült, de páran mind a négyet „abszolválták”.

Ezeknek az egyszerű használati tárgyaknak a formálása feltételezi bizonyos jártasság meglétét. Többen odahaza is rendelkeznek kezdetleges műhellyel, vagy alapeszközökkel, illetve készülnek ilyeneket beszerezni. Több mint bizonyos, hogy amikor visszatérnek egy-egy ilyen találkozóra, kinek-kinek lesznek újabb megosztható és továbbadható tapasztalatai.

Hasznos tevékenység a kovácsoláshoz kapcsolódó szaktudás felelevenítése, népszerűsítése egy olyan korban, amikor sokan azt gondolják, hogy a lényeges dolgok az irodákban, a számítógépek, a high-tech világában és a virtuális térben zajlanak.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb