ErdélyképzőművészetkiállításKultúraSzékelyföld

Kolozsvár – Megnyílt Zsigmond Aranka kiállítása

Képzőművészet

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban, a főtéri Bánffy-palotában került sor 2024. május 29-én Zsigmond Aranka székelyudvarhelyi képzőművész Múltból a mába című kiállításának megnyitójára. A tárlat a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében valósulhatott meg. Programfelelős: Bartalis Izabella, a Forrásközpont vezetője.

Megnyitóbeszédet mondott Kovács Árpád művészettörténész, közreműködtek: Cári Tibor, Koszorús Krisztina, Dávid Anna, Szabó J. Attila és Réman Gergő.

A kiállítás 2024. június 23-ig tekinthető meg.

2024. május 29. Kolozsvári Bánffy-palota. A művésznő mellett Portik-Blénessy Ágota kurátor és Kovács Árpád művészettörténész

Zsigmond Aranka 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967–1973 között a kolozsvári „Ion Andreescu” Képzőművészeti Intézet textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Ezt követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választotta tanárként, mellette pedig 1981-től a Pedagógiai Líceumban rajzmódszertant is tanított a magyar és román osztályokban. 1985-ben Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként dolgozott és alkotott. 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton három falikárpittal, 1992-ben alapító tagja volt a Fehérvári Művészek Társaságának, alkotásaival folyamatosan jelentkezve egyéni és csoportos kiállításokon, számos felkérésnek is eleget téve. Ezt követően 14 és fél évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményeit élte meg és egyben szakmai elismerést, megbecsülést is kapott. Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től Székelyudvarhelyen él. Zsigmond Aranka nem követ, nem utánoz művészeti irányzatokat, a maga megéléseiből származó üzeneteit több műfajban tolmácsolja. „Köszönöm a sorsnak, hogy három ország kultúráját ismerhettem meg – vallja – , édesanyám szülőországa Amerika, óriási mély, tudatos világszemléletbe nyújtott betekintést a szakmámban. Mindezt a New Yorkban készített 3500 montázsom igazolja. Bárhol éltem, szívemben erdélyi maradtam. A szülőföld kötelezett. Bartis Ferenc költő ,,Törpefenyő” című verse elkísért utamon. Hazatérve népem fanyar humorát, viseletét, bánatát, örömét, lelki tisztaságát, őszinteségét fogalmazom meg festményeimen derűs, sárgás, napsugaras színekkel. A Szimmetriám a lélek summázói. (Pontosság, kiegyensúlyozottság, magabiztosság.) A szavak ereje, egyensúlyba kerülhet a látvánnyal.” (Zsigmond Aranka)

A Krónika így írt Zsigmond Aranka két évvel ezelőtti kiállításáról – Tovább

Életút-interjú a KáféFőnix-ben – Tovább

Zsigmond Aranka: Gáspár Imola (részlet)

Tekintse meg Farkas Antal 2023-ban készült felvételét:

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb