PublicisztikaSzékelyföld

Svédkávé – látomás koffein hatása alatt

Sebestyén Péter írása

Könnyű nekem, mert svéd kávét iszom. No, nem azt, amit ott termesztenek, hiszen az szemesen érkezik Dél-Amerikából. A svédek csak pörkölik, aromásítják. Ott élő magyaroknak, ismerősöknek köszönhetően néha jut belőle nekem is. Nagyon finom. Jobb, mint a jakobsz. Igaz, évek óta zsugorodik a csomagolás. A kilósból mára már fél kilós lett, ugyanazért a pénzért. Koronában. A demokratikus piacgazdaság és a vállalati szerkezetfrissítés jegyében.

Olvasom, hogy a törökök megszavazták a svéd NATO-tagságot. Kell Erdogannak is a sok F-16-os. És sok a török muszlim Svédországban. Még ha ellenzékben, akkor is. Hiába na, a realitás legyőzi a vágyálmokat. Meg hát az ukránok őseiben is van egy adag viking vér. A „szultán őfelsége” is szívesen öli a kurdokat, védelmezi a demokráciát, irtja az örményeket, időnként – ha nem kap elég pénz – újtára indít két-három millió muszlim migránst, de azért jól lavíroz kelet és nyugat között. Nem hatódik meg attól, hogy az ukrán bábkormány hamarabb akar az unió tagja lenni. Elvégre övé a második legnagyobb nátóhadsereg. Biznic az biznic. Valamit valamiért. Ez megy a politikában. Értünk, a mi védelmünkért. A főtitkár már nyilatkozik és üdvözli, majd sietve felszólítja Magyarországot: reméli, hamarosan ők is megszavazzák. A svéd miniszterelnök meg nem látja szükségét, hogy a magyar fővárosba repüljön, mert úgymond nincs miről tárgyalnia magyar kollégájával a NATO-tagság kapcsán.

Fotó: Reuters.com

Eközben Gáza csúnyábbul néz ki, mint Japán a 7,6 fokozatú földrengés után. A nemzetközi civil szervezetek sírnak, az ENSZ toporzékol. Amerika meg csak annyit mond Nétán Jakabnak, hogy ő másképp képzeli el a békefolyamatot. Például kétállami státusszal. Amiről Izrael hallani sem akar. És a Hamász sem, habár ő nem állam. A maga módján mégis legitim célpont. Hiszen az ún. palesztin népet is ő növeli, képviseli. Segélyből is lehet szépen élni. Tulajdonképp azért jött létre, hogy a PFSZ erejét elszívja. Erre kapta a sok pénzt az uniótól és az amerikaiaktól. Csak most kinőtt a kezükből. A népet meg lehet és kell irányítani. De nem kell rá hallgatni. Az erősebb kutya majd megszerzi a csontot így is meg úgy is. Ez az erő logikája. A jogállamiság mentén. Ezért kell mindenütt védelmi kiadásokra, fegyverkezésekre költeni. Ezért kell félelemben, háborús őrületben tartani a világot. Jemen vagy Tajvan, Észak Korea, vagy Ukrajna, Gáza vagy Szíria. A megoldás ugyanaz. Ha meg a gazdák tüntetnek, majd két-három nap múlva hazamennek. Legfeljebb kivezényeljük rájuk az antifákat, mert a földműves, az egyszerű paraszt az igazi rasszista. Ő nem akar haladni a szivárvány ko(ó)rral. Majd ígérünk nekik fűt-fát. Vagy egyiket sem, mert a fű kell a drogosoknak, a fát meg nem szabad kivágni. Amúgy is a mezőgazdaságnak van a legnagyobb öko-lábnyoma, nyilatkozta nemrég a német mezőgazdasági miniszter.

Fotó: Index.hu

Azért el tudnám képzelni, hogy minden uniós országból legalább száz traktor elzarándokol szépen Brüsszelbe. Egyszerre. Az út mentén az emberek kannákban adnák nekik az üzemanyagot, mellé meg a zsíros kenyeret. Amikor megérkeznének Brüsszel határába, addigra csatlakoznának hozzájuk a kamionosok, a szélerőműveket működtető vállalatok, a beszállítók szakszervezetei, és a média élőben közvetítené (csak semmi podcast és influenszer!), ahogyan Borell bácsi, Orsolya néni, Daniel barátunk (Freund), Verhofstadt bácsi és a sok száz uniós léhűtő egy fehér zászlóval az egyik kezében és egy szál virággal a másikban, elindulnának gyalog, mezítláb a traktoristák felé. Személyesen köszöntenék őket, majd egy nagy közös szelfit készítenének. A svédacélból készült termoszban forró svédkávét osztogatnának a gazdáknak, majd összecsukható svédasztalt terítenének, hogy egy kis agapéval megvendégeljék őket. Aki nem kávézik – környezetvédelmi okokból – az burjánteát kapna, egy-két csepp svédcseppel aromásítva. Hangulatjavítónak.

Egy Gripen vadászgépen pedig maga Stoltenberg ereszkedne alá az égből, pont az autópálya parkoló elé, hogy köszöntse a tömeget, és hírül hozná a társadalomnak: – Polgárok, Testvérek! Az éjszakai NATO-csúcsról jövök, és örömmel jelenthetem be, úgy döntöttünk, hogy holnaptól megkezdjük a tárgyalást Oroszország és Kína NATO-tagságáról! A traktorista-zarándokok ingyen üzemanyagot kapnak a következő tízéves mezőgazdasági ciklusra! Jó munkát, jó egészséget mindenkinek! – mondanák a vezérek… Erre egy szlovák traktoros egy svéd csavarral megcélozná Stoltenberg szemüvegét, mire az kirepülne a fülei közül, de csodák csodája nem törne el…

Fotó: EU

Egy nagy molinóra meg kifeszítenék az aranyozott feliratot: Világ gazemberei, kíméljetek!… A fölöttük lebegő SKY News-nak köszönhetően, drónok és műholdak hírül vinnék a Fehér Háznak is, hogy Európában valóban rendszerváltás készül. Ez lenne az igazi kataklizma, paradigmaváltás lehetne. Ehhez képest a kovid, vagy az ukrajnai, a gázai háború csak suvick. Az alvó állam törölhetné az eddigi nagy frissítést, és valóban elkezdődhetne az új világrend.

A Brüsszeli Nagykonferencia kivetítője elsötétülne, a gyűléstermet fehér galambok lepnék el. Odajutásuk módozatát lehetne kutatni, s ennek kapcsán spekulációk egész sorozatát indíthatnánk el…

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb