EgyházErdélySzékelyföldVallásVilág

Ökumenikus imahét Erdélyben is

Kapcsolódva a nemzetközi imahét-mozgalomhoz

Vasárnap, január 21-én református, evangélikus és unitárius lelkészek részvételével kezdődött az ökumenikus imahét a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. A sepsiszentgyörgyi magyar történelmi egyházak Zelenák József evangélikus-luthránus lelkész-esperes kezdeményezésére 25 éve, 1999-ben kapcsolódtak a nemzetközi ökumenikus imahéthez.

A hívek tíz templomban tíz estén át zarándokolnak sorra egymás templomaiba és tartanak istentiszeletet a vendéglelkészek.

lyés Zsolt, a Szent József római katolikus templom plébánosa áldást mond az ökumenikus imahét kezdőnapján az unitárius templomban tartott istentiszteleten Sepsiszentgyörgyön 2024. január 21-én. – Fotó: MTI/Kátai Edit

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.


Az imahét országos nyitó istentiszteletét Budapesten, a Szent István-bazilikában tartották. A szertartáson szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, érsek, prímás és Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Az istentisztelet liturgiájában részt vett még az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői – ismertették.
Emlékeztettek arra: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az ökumenikus tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.

Egyházi vezetők Budapesten, a Szent István bazilikában tartott közös ünnepi megnyitón – Fotó: Magyar Kurít

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet. és felebarátodat, mint magadat.” A középponti evangélium az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjait állítja elénk, de az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás fontossága is – írták.

A tájékoztatás szerint az ez évi esemény anyagát az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus tanács készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az eseményre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy azokat a helyi nyelvekre lefordítsák.


Az esemény több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon is, az erdélyi történelmi magyar egyházak 1999-ben csatlakoztak a nemzetközi mozgalomhoz.

A Wikipédia és az MTI nyomán

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb