ErdélyKultúraSzékelyföld

Megjelent a VÁRAD idei első száma

Lapszemle

Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat, a VÁRAD 23. évfolyamának első száma, a 2024. januári most került ki a nyomdából, s ezúttal is száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót.

Gerendi Enderle Anikó a „szám képzőművésze”, ugyanis az ő műveinek reprodukciói láthatók a folyóiratban, a nagyváradi barokk palotában megnyílt és márciusig még megtekinthető Metamorphosis ephemeralis című tárlatát Balla Tünde kurátorként ajánlja az olvasók figyelmébe. A Restitutio in integrum rovatban ezúttal a hetven éve született, de alig 36 évesen meghalt délvidéki költő, Sziveri János egyik nagyszerű poémáját, a Bábel címűt közli a szerkesztőség. A friss lapszám további költői: a beregi Ferenczfi János, a gyergyói Varga Melinda, a szatmári Pintye László, a Nagyváradon született Farkas Arnold Levente, illetve az itt is élő Lipcsei Márta, a folyóirat egyik alapítója. Prózai írásokkal ezúttal Lőrincz György, Jezsó Ákos, Sztaskó Richard és Wessely Gábor jelentkezik, a kiváló irodalomtörténész Bertha Zoltán pedig egy újabb parádés esszében demonstrálja azt, hogy a magyar költészetet mennyire áthatja a „harangzúgás” – vagy éppen annak a hiánya.

Ezúttal két szerzőnek a filmkrónikája is olvasható a Várad friss számában: egyikük Ciprian Mega 21 de rubini című, Váradon forgatott játékfilmjéről állapítja meg elöljáróban, hogy „valódi drágakő lett”, a másikuk az amerikai David Fincher A gyilkos című alkotását ajánlja a nézőknek. Simó Márton egy marosvásárhelyi költő, Szentgyörgyi László legújabb verseskötetét recenzeálja, míg Tóth Hajnal beszámolót közöl arról az emlékrendezvényről, amelynek során Kelemen Istvánnak, a váradi színháztörténet fontos alakjának a pályafutását és üldöztetését idézték fel a kommunista politikai rendőrség ténykedése fényében. Farkas László ezúttal a nagyváradi Munkásklub történetéhez fűz adalékokat a száz évvel ezelőtti sajtó nyomán. Végül Haraji Adalbert és Fried Noémi Lujza írásait említenénk meg, előbbi a változó világról elmélkedik a népmozgalmi adatok ismeretében, utóbbi pedig a romániai családon belüli erőszakot veszi górcső alá a hivatalos statisztikák mentén.

A folyóirat újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg 10 lejért. Előfizethető 3 hónapra 25 lejért, 6 hónapra 50 lejért, 1 évre 100 lejért a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár pénztárában készpénzzel vagy postán pénzesutalvánnyal (mandat poştal) az „Abonament Várad” megjegyzésnek a feltüntetésével: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea; CUI 4687188; Cod IBAN: RO66TREZ07621G330800XXXX, Trezoreria Oradea.

Az előfizetők a lapot postán kapják meg, ezért a pontos nevet és lakcímet tudatni kell a szerkesztőséggel személyesen, telefonon vagy elektronikus postán a következő elérhetőségeken: Nagyvárad, Armatei Române utca 1/A, C épület, II. em. 7. ajtó; telefon: 0259/431–257, 116-os mellék; 0771/ 269–647; postacím: 410087 Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A, corp C; e-mail: varadszerkesztoseg@gmail.com, bibliobihor@yahoo.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

A szerkesztőség közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb