CivilszféraKultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – A Magyar Kultúra Napján adják át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

Gálaműsor a Művelődési Házban

A székely anyavárosban 2004 óta a Magyar Kultúra Napján adják át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat. Erre az eseményre idén január 21-én 18 órakor kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, melyre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Az idei esztendő díjazottjai:

Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület Udvarhelyszék Kultúrájáért – életmű díjban részesíti László János nyugalmazott márnök-vállalkozót. A közművelődést, és általában a kultúrát pártoló vállalkozó közösséget szolgáló anyagi jellegű segítségnyújtása közvetlen politikai érdekektől és személyes becsvágytól független.

Nem csupán a szülőfaluja, Abásfalva és a két Homoród-menti kezdeményezéseket tekinti szívügyének. Hozzájárult rokona, az ismert történész, régész és néprajzkutató, László Gyula professzor emlékének ápolásához. Homoródmenti kiadványok megjelenését rendszeresen támogatta az évek során és támogatja napjainkban is. A Simó Márton által kezdeményezett faluképvédelmi programban kezdettől részt vett, támogatóként és előadóként is. Személyes példája az Abásfalván megvásárolt utcasor szakszerű helyreállítása. Unitárius vallású lévén egyháza anyagi előmenetelét szem előtt tartotta, és segítette. Székelyudvarhelyi események helyszínéül ajánlja fel a tulajdonában lévő Küküllő Szálloda épületét. Az általa létrehozott és fenntartott Príma Rádió a közművelődés, a tudományok, a művészetek helyi vonatkozásairól hosszú időn át tudósított, illetve az eseményeket dokumentálta. A helyi szinten fontos Príma Polgár cím létrehozását kezdeményezte, és az éves díjazásokat megvalósítja.


Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület Udvarhelyszék Kultúrájáért – értékmentés díjban részesíti Bálint Irma nyugdíjas tanárnőt. Bálint Irma Kápolnáson tanított nagyon sokáig, és személyében nagyszerű képviselőjét ismerhette meg Udvarhelyszék a vidéki értelmiségi embernek.

A faluban alapított tájház ügyét átvette, és sikerre vitte, helyreállíttatta az épületet, gondozta a gyűjteményt. Segítségével Kriza Jánosról elnevezett civil szervezetet hoztak létre, amely elsősorban az iskolai tevékenységet és a falu fiataljait szolgálja. Felújíttatta az iskola épületét, korszerű és jól működő gyermekkönyvtárat rendeztek be. Részt vállalt közművelődési események szervezésében, tanítványai számára könyvbemutatókkal, néptáncoktatással, népi kultúrához kapcsolódó eseményekkel hozta közelebb a helyi hagyományokat. Kezdeményezője és elindítója volt több programnak és elképzelésnek, amelyeket munkatársaival együtt teljesített ki, munkássága messze túlmutatott az iskolai hatókörön. Szerepe van abban, hogy a községi művelődési házat Sütő Andrásról nevezték el. Részt vesz ma is a Homoródmenti tevékenységekben, a népviseleti bemutatókon ő ismerteti a kápolnásfalusi viseletet.


Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület Udvarhelyszék Kultúrájáértértékteremtő díjban részesíti Hadnagy Jolán művelődésszervezőt. A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnökeként a nagy író emlékének helyi és Kárpát-medencei ápolásában jeleskedett, illetve jó ideje a farkaslaki közművelődési események egyik szervezője.

Elemiseknek színjátszó találkozókat szervez, amelyeken környékbeli települések csoportjai lépnek fel, Tamási-évfordulók alkalmával méltó módon emlékeznek meg a község nagy szülöttéről. Részt vett a farkaslaki jeles napi események, ünnepi műsorok előkészítésében. Tamási testvére, Ágnes egykori lakását felújították, ami közösségi események helyszínéül szolgál. A Hagyományőrzési Forrásközpont partnere volt az első Magyar Nyelv Napja megszervezésében. Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület Udvarhelyszék Kultúrájáért – közösségért díjban részesíti a Homoródmente Művészetéért Alapítványt. A Homoródszentmártoni Román Viktor Alkotótábor szervezői a hetvenes évekből származó kezdeményezést folytatnak, amelynek eredménye tekintélyes mennyiségű műtárgy: festmények, grafikák, fotográfiák, melyek a Nagy-Homoród menti települések átalakulását művészi módon dokumentálták.


Az egykori községvezető, Nagy Attila és Maszelka János művészeti vezető jó ideje átadta helyét a Homoródmente Művészetéért Alapítvány most tevékeny tagjainak. Az utóbbi évtizedekben számos környékbeli és erdélyi, majd 1990 után határon túli alkotó vett részt a művésztáborban, és ezzel nem csupán az alkotást, a művészi munkát segítették, gazdagították, hanem a művésztársadalom tagjai közötti kapcsolatteremtést is. A szervezet tulajdonában lévő alkotásokból főleg Székelyudvarhelyen szerveztek több kiállítást is. Eszmei értékük felbecsülhetetlen, hiszen egy részük olyan alkotóktól származik, akik már nincsenek közöttünk. A nyári tábor és az azt záró kiállítás megszervezése, az anyagiak előteremtése nem kis feladat. Az utóbbi két évtizedben két kiadvány összegezte az alkotótáborok történetét. Az évezred elején Nagy Attila vehette át az Udvarhelyszék kultúrájáért díjat, most pedig a szervezők kis csoportja kerül a díjjal járó elismerés és érdeklődés középpontjába önzetlen munkájáért, a Homoród mente művészetének elkötelezett szolgálatáért.


Gratulálunk a díjazottaknak!

A kapcsolódó programok rendjét a következő napokban tesszük közzé.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb