ErdélySzékelyföldTörténelem

A SICVLICIDIVM-ra emlékeznek

260 évvel ezelőtt történt a madéfalvi vérengzés

Madéfalván és Marosvásárhelyen is megemlékeznek vasárnap a madéfalvi veszedelemről a bukovinai székelyek kálváriájához vezető véres történelmi esemény 260. évfordulóján. Madéfalva önkormányzata a kerek évfordulóra tekintettel többnapos rendezvénysorozatot szervezett. A vasárnapi megemlékezést követően a székelyföldi településen tartják a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ünnepi gyűlését – írja az MTI.

Ezt megelőzően péntek este A csángók kikerülése címmel folklórműsort tartottak a művelődési házban, míg szombaton hagyományos lovas zarándoklat volt a Széplak–Madéfalva útvonalon.

Vasárnap helyi idő szerint 10 órától a Szent Anna tiszteletére felszentelt Siculicidium kápolnánál lesz szentmise, míg 11.30 órától emlékünnepség és koszorúzás az emlékműnél. Délután a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ünnepi gyűlését követően a szövetség előadása következik Hálaadás címmel.

Vasárnap, 18 órától kezdődően a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében Marosvásárhelyen is megemlékeznek a madéfalvi veszedelemről annak 260. évfordulóján – áll az MTI közleményében. A 2011 óta évente megszervezett eseménnyel az SZNT arra emlékeztet, „hogy a Siculicidium véres lezárása volt a két évig tartó hősies küzdelemnek Európa akkortájt legerősebb birodalmával szemben”.

A címképen az 1764. évi mészárlás helyén az 1899-ben készült, 1905. október 8-án felavatott emklékmű látható, Köllő Miklós (1861-1900) alkotása; az eredeti sírkereszt ma a csíkszentmihályi templom kertjében található. 

Kapcsolódó

Hol vagytok székelyek?

Erdélyiek a nagyvilágban

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb