CivilszféraEgyházÉletmódErdélyjótékonyságKözéletKultúraSzékelyföldSzépirodalom

Székelyudvarhely – Bálint András-díjátadó 2023 – FRISSÍTVE!

Ünnepség a Küküllő Szállodában

December 20-án, szerdán délben került sor a Bálint András Alapítvány díjátadójára, amelyet a Küküllő Szálloda Budvár-termében tarthattunk. Idén Nagy Miklós Kund író, szerkesztő, Ft. Böjte Csaba ferences szerzetes, író, publicista, P. Buzogány Árpád író, szerkesztő, publicista és Murányi Sándor Olivér író vehette át a kuratórium döntése alapján az elismerést, amely egy plakettből, emléklapból és szerény pénzösszegből áll.

Áhítatot mondott Simó Sándor, a Székelyudvarhely Belvárosi Unitárius egyházközség lelkésze – Mirk Szidónia-Kata (b1) és három idei díjazott a négy közül

Amint arról korábban beszámoltunk Csaba testvér egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, számára korábban adtuk át az elismerést.

Az atyát Ft. Sebestyén Péter plébános, publicista író méltatta – felvételről – , hiszen egyházközségében, Csíkszenttamáson épp a búcsúhoz kapcsolódó előkészületek kötötték le az energiáit és az idejét

I. rész – A mellékelt felvétel Simó Sándor tiszteletes úr bevezető áhítatát tartalmazza, majd Mirk Szikdónia-Kata felovassa Bölöni Domokos Nagy Miklós Kundról írott laudációját (15:40), aki megköszöni az elismerést és beszél a Bálint Andráshoz fűződő élmélnyeiről, hiszen mindketten 1968 körül kezdték a sajtós tevékenységüket, Marosvásárhelyen, illetve Csíkszeredában, de riportútjaikon számos alkalommal találkoztak, könnyen és gyorsan összebarátkoztak, s kapcsolatrendszerükkel, információátadással huszonöt éven át segítették egymást (25:03).

II. rész – A felvétel elején Simó Márton olvassa fel P. Buzogány Árpádról szóló laudációját (11:05); a kitüntetett, miután megköszönte az elismerést, pályája kezdeteiről beszélt, hiszen kezdő pedagógusként Bálint András szülőfalujában, Körispatakon dolgozott – a múlt század ’80-as éveinek második felében – , egyszerű emberek között, akik becsülték az írástudót és ezáltal egyfajta tartást is adtak a „nadrágos embereknek”, hogy még nagyobb hittel és kitartással dolgozzanak.

III. rész – Az elején Ft. Sebestyén Péter laudációja hangzik el – szintén korábban készült felvételről – (12:18), majd Csaba testvér megköszöni az elismerést (17:10), és utána pár szóban felvázolja a Murányi Sándor Olivérrel fennálló barátsága történetét, elárulva pár műhelytitkot a legutóbbi könyv – a Panasz helyett – keletkezéséről (18:30).

Ezt követően a kitüntetett vallomását láthatjuk-hallhatjuk, illetve megszólal Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere is, aki a kötet egyik hősének, László Palinak, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány ottani háza és farmja vezetőjének szomszédságában él, évek óta nagy figyelemmel és empátiával követi a karizmatikus fiatal nevelőtanár és sportoló munkásságát.

Írásunk a továbbiakban frissül!  

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb