KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Csíkszereda – Száraz Miklós György könyvbemutatója

Magyarország Főkonzulátusa szervezésében

A szerző új kötetének bemutatójára Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa (Gál Sándor u. 9.) szervezésében kerül sor 2023. december 13-án, szerdán, 17:00 órától. Az est moderátora Zsidó Ferenc író, költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Száraz Miklós György – a portré a szerző egyéni honlapjáról való

Száraz Miklós György egyebek közt József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorú Díjával kitüntetett, Prima-díjas író – és (nem utolsó sorban) a Székely Bicskarend tulajdonosa. Budapesten született, jelenleg is ott él, a regény, a novella és az esszé a fő műfaja. Számos kultúrhistóriai tárgyú albumot is készített, ezekből most csak néhányat említünk, azokat, amelyek így vagy úgy, de minket, székelyeket különösen is érintenek. Készített albumot Erdélyről, megírta a székelység történetét, ez megjelent csak szöveges és képes változatban is. Négy kiadást ért meg a Fájó Trianon című könyve, melyben addig még sosem látott, színes képanyagot mutat az olvasónak.

Ezúttal szépirodalommal, a legújabb könyvével érkezik Csíkszeredába, amelynek címe: BITANG NYARAK.

A szerző könyvének szövegei regényként és novellákként is olvashatók. Tíz fejezet, tíz történet, melyek mind ugyanarról, a gyerekkor felhőtlen boldogságáról és rettenetes boldogtalanságáról szólnak. A főváros környéki falu, ahol az író főhőse mozog, a veszélyes gyerekjátékok és kalandok olykor kísérteties színtere kozmogóniai térré válik. Mert ezekben a balladai sűrűségű, sodró történetekben a gondtalan gyerekkor játékairól és kalandjairól kiderül, hogy nem játékok és nem kalandok, hanem a létezés olyan rítusai, beavatási szertartásai, melyek szigorú szabályok szerint zajlanak, és amelyekben ugyanúgy elbukhatunk vagy felemelkedhetünk, megtisztulhatunk vagy bemocskolódhatunk, mint a felnőttek világában.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb