ErdélyképzőművészetKultúra

Székelyudvarhely – Szuszámi Zsuzsanna könyvét mutatják be a Képtárban

A Haáz Rezső Múzeum szervezésében

Csütörtökön 2023. november 23-án, du. 5 órakor a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Scientia Kiadója és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kötetbemutatót szervez a Kossuth Lajos utcai Képtárban. Szuszámi Zsuzsanna A művészeti útkeresés változatai a romániai magyar időszaki sajtóban (1965–1975) című, 2022-ben megjelent kötetéről Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész beszélget a szerzővel. Az eseményen jelen lesz Sorbán Angella, a Scientia Kiadó (Sapientia EMTE) igazgatója is.

E rendkívüli kötetbemutató egyben lehetőség arra, hogy újra elidőzzenek Nagy Pál október 25-én megnyílt grafikai tárlata képei előtt.

A rendszerváltás előtt az Utunk folyóirat, akárcsak más kulturális kiadványok – képzőművészeti szakfolyóirat hiányában – felvállalták a művészeti élet bemutatását. Az ilyen rendszeres képzőművészeti írásoknak köszönhetően, az Utunkban tükröződnek a legjobban a hatvanas években kezdődő útkeresések, mind a képzőművészek részéről, mind a művészetkritika alakulásának fázisai.

A tárlatjegyzetek, a tartományi kiállításokról születetett beszámolók, kritikák tükrözik a legjobban mindazokat a tapogatódzásokat, hullámvölgyeket, amelyek a különböző művészeti ágakra voltak jellemzőek, és amelyekkel a művészeknek egyénileg is meg kellett küzdeniük.


Fotó: BMC

Szuszámi Zsuzsanna rádiós szerkesztő és művészettörténész doktori disszertációját tartalmazó kötete képzőművészetet és lapkultúrát ismertet egyszerre. A kötet ajánlójában kiemelik: 1965-ben, az alkotói szabadság reményének kapujában valóban felszabadultabb évtized következett, amikor a romániai magyar képzőművészeti nyelv új elemekkel és új irányzatok szimbólumaival gazdagodott. 1965–1975 a művészetkritika és a művészi világnézetek alakulásának időszaka, folyóiratok, kulturális intézmények születésének a periódusa. Ez utóbbiak hátteret és összetartó erőt biztosítottak a diktatúra éveiben a kultúra és a magyarság megőrzéséhez – olvasható a kivonatban.

A kötet szerzője tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újságírás, majd történelem-művészettörténet szakán végezte. „Kettős lényem – a rádiós és a művészettörténész – úgy gondolom, tökéletesen megfér egymás mellett, mi több, kiegészítik egymást” – fogalmaz Szuszámi Zsuzsanna.


Ez a kötet lényegesen kapcsolódik Nagy Pál október 25-én megnyílt grafikai kiállításához is, amely 2024. január 12-ig tekinthető meg. A kísérleti grafika jeles alkotója maga is számos tanulmányt közölt sajnálatosan rövid pályafutása során.

Sok szeretettel várják a kötet és a kiállítás iránt érdeklődőket a székelyudvarhelyi Kossuth utca 42. szám alatti Képtárba!

www.hrmuzeum.ro

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb