KultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Bemutatták a Székelyföld újabb lapszámait – FRISSÍTVE!

László János és Lőrincz Zsuzsánna volt a rendezvény vendége

A Küküllő Szálloda Budvár-termében találkozhattak az érdeklődők két székelyudvarhelyi személyiséggel készült életútinterjú megszólaló alanyai az érdeklődő olvasókkal. Az est moderátorai Zsidó Ferenc, a lap főszerkesztője és Simó Márton író, újságíró voltak.

Simó Márton és Lőrincz Zsuzsánna

Lőrincz Zsuzsánna közösségszervező-civil aktivistával, az Artera Alapítvány képviselőjével márciusban közölt interjút a lap. Eztúttal arról is szó esett, ami nem volt benne az egyébként részletes és a megszólaló teljes pályájára kiterjedő beszélgetésben. Zsuzsa néni elmondta, hogy továbbra is aktív marad, mindaddig, míg sikerül olyan személyre vagy csoportosulásra ráruháznia az alapítványi tevékenységeket, amelyek biztosítják a kézműves foglalkozások terén zajló képzéseket, hiszen meggyőződése, hogy ezen készségek elsajátítására a digitális világban is nagy szükség van. Bízik abban, hogy régi álma, egy kézművességet oktató szakközépiskola hamarosan megalakulhat a székely anyavárosban, valamint abban is, hogy magyar és román állami támogatással, a város és a megye hozzájárulásával felépülhet és megnyithatja kapuit az itteni Kézmíves Inkubátorház is.

Zsidó Ferenc és László János

László János nagyvállalkozó, aki egyben a találkozónak helyszínt biztosító szálloda tulajdonosa is, bevallotta, hogy valóban kilenc hagyományos bennvalót vásárolt meg az évek során, azokat felújította, s közülük egyet az unokaöccsének ajándékozott. Ma már „csak” nyolc van a birtokában. A vállalkozóval a szeptemberi lapszámban jelent meg a beszélgetés.

„Lennének még eladó ingatlanok a faluban – mondotta – , azokat ajánlgatják is megvételre az emberek, de a családban megegyeztünk, hogy többet nem szerzünk meg. Bőven elég ezek fenntartása és üzemeltetése. Mi, most az őszi hónapokban, kitartóan azzal foglalkozunk, hogy leszedjük és tartósítsuk a gyümölcstermést, illetve téliesítjük a házakat… Inkább azt tartom fontosnak, hogy a rokonaimat, falustársaimat biztassam arra, mert megmenthető és értékes ház bőven akad a faluban, hogy vállalják hozzánk hasonlóan a két- vagy többlaki életet. Szeretetből ragaszkodásból kell ezt megtennünk, nem anyagi megfontolásból, hiszen sokkal tartalmasabbak a napjaink, ha képesek vagyunk a megszokott városi kényelemből kilépve okosan és fáradságot nem ismerve tevékenykedni. És ez valahol a kötelességünk is!”

A fehér asztal melletti felvételeket Simó Márton készítette

Lapozhatók, megvásárolhatók voltak a Székelyföld újabb lapszámai is. A hivatalos programot kötetlen beszélgetés zárta, amelyen Balázs Árpád újságíró értékes ajándékkal lepte meg László Jánost, aki átvehette nagybátyja, a hajdani László Gyula (1910-1998) régész-professzor, művelődéstörténész, képzőművész egyik könyvének kefelevonatát, amely fontos egyedi, kézírásos bejegyzéseket tartalmaz, s amelyekkel a kötet szerkesztőjének adott bizonyos apró utasításokat a véglegesített változat elkészülte előtt.

A rendezvényről Farkas Antal készített további fotókat és videófelvételt is.

László János a beszélgetésben említette, hogy milyen felemelő érzés volt az idei Homoródmente Népviseletben találkozó alkalmával vendégül látni húsz település képviselőit, akik a felújított portákon gyülekeztek, látni a sok embert, amint énekszóval, vidáman gyülekeztek, családonként, falvanként fotókat készítettek a szép környezetben, és testileg-lelkileg készültek az ünnepi istentiszteletre.

Tekintse meg az MTVA tudósítását:

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb