ErdélyKultúraNéprajzNéptáncSzékelyföld

Népviseleti találkozók sora Udvarhelyszéken

Az egykori Udvarhely vármegyét kezdi átfogni a program

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) 2015-ben indította útjára a Székelyföldön népviseleti találkozók megszervezését, mely két udvarhelyszéki kistérséget, a Homoród-mentét és a Sóvidéket célozta meg az elmúlt években. A Homoród-mente Népviseletben hét, a Sóvidék Népviseletben kistérségi találkozó négy kiadást ért meg mindeddig.

Az elmúlt időszakban merült fel annak az igénye, hogy a népviseleti találkozókat további régiókra is kiterjesszük, mintegy átölelve a teljes Udvarhelyszéket, hiszen egyre több kistérség vagy faluközösség szeretné megmutatni a saját identitását, önazonosság-tudatát a szélesebb nyilvánosság számára.

Éppen ezért indítják útjára idéntől – Homoród-mente, illetve Sóvidék mellett – a Nyikó-mente, Havasalja, Nagy-Küküllő mente és Keresztúrszék Népviseletben elnevezésű rendezvényeiket az NSKI munkatársai és az együttműködő települések, amelyek időpontjai és helyszínei a következők:

Szeptember 30, szombat

Homoród mente népviseletben VIII.

Helyszín: Abásfalva

Sóvidék népviseletben V.

Helyszín: Parajd

Nyikómente népviseletben I.

Helyszín: Farkaslaka

Október 1., vasárnap

Nagy-Küküllő mente népviseletben I.

Helyszín: Székelyderzs

Havasalja népviseletben I.

Helyszín: Zetelaka

Keresztúrszék népviseletben I.

Helyszín: Újszékely község, Székelyszenterzsébet

Ugyanakkor jelezzük, hogy október 14-én, szombaton kerül sor a székelyudvarhelyi zárórendezvényre, amelynek végleges programját – annak kialakítása után – szintén közölni fogjuk.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb