SzékelyföldTörténelem

Szovjetek az Úzvölgyében – 1944. augusztus 26.

Dokumentumok az ezeréves határ áttöréséről

Ez a dátum lassan bevésődik minden székelyföldi és még sok erdélyi, valamint határon túli magyar, nemzetben gondolkodó ember emlékezetébe. 1944-ben ezen a napon érte el az első ellenséges orosz katona a történelmi magyar határt.

A megemlékezést még az egykori sepsiszéki 11. székely határőr zászlóalj veteránjai kezdték el, akik bajtársakként a múlt rendszerben titokban gyűltek össze az Úz völ­gyében, és ott egymás közt, csendben idézték fel csillagos éjszakákon a tábortüzek fénye mellett az akkori eseményeket és hajtottak fejet az ott elesett bajtársak emléke előtt. Ezek a veteránok később magukkal hozták a gyermekeiket is, majd miután már szabadon lehetett emlékezni, már több százan gyűltek össze a veteránok által állított emlékmű köré, az úzvölgyi temetőkertben… Tovább

Au emlékmű 1994-es állapota – Márkó László felvétele (2007)

Az Úz-völgyi hegyomlás című dokumentumfilm a Háromszék egykori főmunkatársa, Sylvester Lajos (1934-2012) forgatókönyve alapján készült a Dunatáj Alapítvány gyártásában 1995/1996-ban. Az Úz-völgyében lezajlott eseményekről, a szovjet túlerővel folytatott elkeseredett és reménytelen harcról, a hadifogságról, illetve az 1970-es években elkezdett titkos megemlékezésekről és a későbbi temető- és hadisírgondozásról vallanak.

Ifjú 13-as székely határőrök. Sepsiszentgyörgy, 1943. október 4. A felső sorban Pusztai János, Derzsi István, Kádár József, az ülő sorban balról Farkas László. Fotó: Préda Barna gyűjteményéből/ Háromszék

Kapcsolódó

Víg Sándor filmje egy másik völgybe kalaizol el mindket, a Kicsi magyar idő (2007) az Árpád-vonal gyimesi maradványairól szól, kiegészítve egykori katonák, illetve azok leszármazottjainak visszaemlékezéseivel.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb