EgyházErdélySzékelyföldTörténelem

A hősök tisztelete jegyében

Úzvölgye

Idén augusztus 26-án, szombaton tartja hagyományos megemlékezését az úzvölgyi katonatemetőben Hargita Megye Tanácsa, az RMDSZ Csík Területi Szervezete és Csíkszentmárton önkormányzata. A szervezők ingyenes autóbuszjáratokat indítanak Csíkszeredából és Csíkszentmártonról.

Minden év augusztus 26-án az úzvölgyi nemzetközi katonatemetőben azokra a székely határvédőkre emlékeznek, akik az I. és II. világháború során teljesítettek katonai szolgálatot a határnál az ellenséges csapatokkal szemben.

„Egy nemzet akkor hal meg igazán, ha elfelejti múltját” – olvasható az esemény beharangozójában. Ennek megfelelően szombaton 12 órától tartják meg a megemlékezést az úzvölgyi katonatemetőben hőseinkről, elesett honvédjeinkről, határvadászainkról, akik vérüket áldozták hazájukért.

A megemlékezés egyébként már előző nap megkezdődik, ugyanis 25-én, pénteken a csíkszentmártoni Antalffy János művelődési házban vetítik a Léptem után nyomot hagyok című portréfilmet Nagy-György Jánosról.

Az augusztus 26-ai megemlékezés programja a következő:

9.00 – Indulás a Rugát-tetőről;
10.00 – Honvédkereszt megáldása Aklosban;
12.00 – Tábori szentmise, ünnepi beszédek, koszorúzás. Közreműködik a Poszogó fúvószenekar.

Az ünnepséget követően a szervezők szeretettel várják a részvevőket egy meleg ebédre a temetővel szemben található közbirtokossági ház udvarán.

A megemlékezésre ingyenes buszjáratok indulnak Csíkszeredából és Csíkszentmártonról. Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet:

Csíkszereda – Tel. 0720 255 101;
Csíkszentmárton – Tel. 0266 332 122.

Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb