CivilszféraÉlet-módRomániaSzékelyföldTudomány

Mától unokáink jövőjét fogyasztjuk!

A WWF jelentése nyomán

Idén augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja: a Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása szerdán lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete az MTI-vel kedden azt közölte: bár 2022-ben a túlfogyasztás napja július 28-ára esett, tehát látszólag öt nappal lassult a fogyasztás mértéke, idén az eddigiekhez képest részletesebb adatokkal dolgoztak a dátum kiszámításánál, így a tényleges változás valójában egy napot jelent.

Globális szinten 1970-ben december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, vagyis akkor még jóval fenntarthatóbban élt az emberiség. Az augusztus 2-i dátum az egész Földre vonatkozik, de Magyarországon – és más fejlett országokban – már jóval korábban megvolt a túlfogyasztás napja. A közleményben azt írták, hogy Magyarországon május 30-án volt ez a nap.

A túlfogyasztás napja vagy a Globális Túllövés (Overshoot Day) azt a napot jelöli minden évben, amikor az emberiség felélte a Föld arra az évre rendelkezésre álló természeti erőforrásait, azt ami a következő évre még képes lenne újratermelődni. Ettől a naptól kezdve a fogyasztás a jövő nemzedék rovására megy. Románia idén június 11-e óta fogyaszt „adósságra” – írja a News.ro.

Katar és Luxemburg – február 10. és 14. – messze a legpazarlóbb országok. A skála másik végén Jamaica áll, ott december 20-ig kitartanak a megújuló erőforrások, Ecuadorban is jól sáfárkodnak, ott december 6-ig elegendők az erőforrások, Indonéziában december 3-ig. Románia a június 11-es dátummal a harmincadik a világranglistán.

(Az MTI és a Maszol.ro közlése nyomán)

Kapcsolódó

A kutatás eredménye angol nyelven ITT olvasható!

Nincsen még egy Földünk

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb