KultúraSzékelyföldZene

Rákász Gergely – Parádé és Pompa

A koncertzongorista újabb székelyföldi turnéja

Rákász Gergely koncertorgonista a tavasz egy részét – immár hagyományosan – Erdélyben tölti, ahol többállomásos turné keretében találkozik a közönséggel. A Lords of the Organ hatodik évada a Parádé és Pompa nevet kapta, ezúttal pedig az orgona show-arcát mutatja be.

A turné során bemutatják Rákász Gergely új, egyedi, Future Organ nevű hangszerét is, amely megjelenésében egy távoli galaxis felé induló kecses űrhajót idéz, hangzásában pedig a legnagyobb katedrálisok szent csendjeitől az ott felállított gigászi hangszerek morajló hangtömegéig mindent a hallgatók elé tár.

A bensőséges nyugalmat az újonnan megjelent Organ Meditation című lemezről vett Bach- és César Franck-idézetek teremtik meg, majd Vivaldi A négy évszakából a gazdag és bohém Ősz tétel csendül fel, allegorikusan ábrázolva a megérdemelt munka gyümölcsét, a vadászat örömét és a borivás veszélyeit.

A Gladiátorok indulójával az ókori Róma cirkuszaiba, Sir Edward Elgar Parádé és Pompájával a királynő előtt tetszelgő angol tisztek elegáns felvonulásaira, Antonin Dvořák Largójával pedig az Újvilágba „látogatunk el”.

A koncert vendégművésze Dénes Dorottya sepsiszentgyörgyi csellista, a Rákász Gergely Alapítvány fiatal tehetsége.

A 2018-ban létrehozott civilszervezet fiatal tehetségeket karol fel, és Magyarország határain túl élő magyar közösségek számára szervez koncerteket.

Az erdélyi turné állomásai:

  • május 12., péntek: Brassó, szecselevárosi multikulturális központ (jegyek elővételben a Pilvax vendéglőben, illetve a Frézia Mánia virágüzletben, Négyfaluban);
  • május 13., szombat: Székelyudvarhely, mozi (a néptáncműhely pénztárában);
  • május 14., vasárnap: Gyergyószentmiklós, örmény katolikus templom (a turisztikai információs irodában);
  • május 15., hétfő: Marosvásárhely, Kultúrpalota (a Kultúrpalota jegypénztárában);
  • május 17., szerda: Csíkszereda, református templom (a Szakszervezetek Művelődési Háza pénztárában);
  • május 19., péntek: Kovászna, református templom (a művelődési házban);
  • május 20., szombat: Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház (a Vigadó jegypénztárában);
  • május 21., vasárnap: Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utcai református templom (a kulturális szervezőirodában). Egy jegy ára 40, illetve Kovásznán 30 lej.

www.rakaszgergely.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb