kiállításKözéletKultúraSzékelyföldTörténelem

Március 15. – Székelyudvarhely – FRISSÍTVE!

Programajánló

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján a székely anyavárosban sor került a hagyományos déli ünnepségre, a forradalom.ma produkció bemutatására, kiállításra, a 12 pont kinyomtatására, katonadal-tanulásra, valamint kézműves foglalkozásra.

Követtük az ünnepi előkészületeket

Részletes program

Márton Áron téri ünnepi megemlékezés
11.30 Koszorúzás a Vasszékely-szobornál. Közreműködik a Boróka Néptáncegyüttes, a 8-as számú Z. Sebess József cserkészcsapat, valamint az Oroszhegyi Fúvószenekar, György Sándor vezényletével
12:00
· A Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása és díszszemléje
· A történelmi egyházak képviselőinek imája és áldása
· Petőfi Sándor: Két ország ölelkezése – Wagner Áron színművész szavalata
· Ünnepi köszöntőt mond Gálfi Árpád polgármester
· Petőfi Sándor: Volnék bár… és a Hobo Blues Band: Nem lehet két hazád című dalok a Stereoface Music Project és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum XI. A osztályának előadásában
· Ünnepi beszédet mond Ft. Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
· Tolcsvay László megzenésítésében Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét előadja az egyesített kórus. Vezényel Kovács László karnagy
· Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét tolmácsolja Fodor Tamás konzul
· Kormorán együttes: Harangok dala Kovács László átdolgozásában és vezényletével. Közreműködik: a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar, az Alla Breve Vegyeskar. Szólót énekel: Czerják Izabella, Orosz-Pál Levente, Toró Árpád és Koszta Ignácz, közreműködik hegedű: Illyés Hunor-István, gitár: Kibédi Levente és Toró Árpád, zongora: Ilyés-Benczédi Zsolt, bőgő: Hadnagy Attila, dob: Biró Endre.

Forr a dalom.ma

19: 00 A Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Vox Gimiensis közös produkciója Tóth Árpád rendezésében. Helyszín: Márton Áron tér.


Kezdett felbukkanni minden lakosságréteg a Patkóban. Annak rendje-módja szerint érkeztek az intézmények és egyházak szervezett csoportjai, de maguk a polgárok is, egyesével, kettesével, házaspárok, családok bukkantak fel és fokozatosan tömeggé szerveződtünk.

Természetesen helyén volt a Vasszékely is

Az események előtt arról is beszélgettünk, hogy helyesen viseljük-e a kokárdát?

Milyenek ezek a „valamik”, amiket osztogatnak időnként, meg árulnak? Milyen szalagcsíkokat őrizgetünk évről-évre a tűpárnákon vagy a pénztárcánkban?

A huszár mellén tulajdonképpen „szalaghalat” láthatunk

Hibás a magyar kokárda? Nem jól viseljük?

Az ezredforduló körüli években vált népszerűvé az az elképzelés, mely szerint a magyar kokárda valójában hibás. Katona Tamás 2004-ben úgy érvelt, hogy a címertan szabályai szerint a kokárda színei belülről kifelé „olvasandók”, a magyar kokárda pedig az előírást követve valójában az olasz zászlót adja. Igaz, azt maga Katona is elismerte, hogy már 1848-ban is úgy viselték a szalagrózsákat, mint napjainkban.

Hermann Róbert, az 1848-49 forradalom és szabadságharc szakértője azonban az Urban Legends-nek később cáfolta a kokárda helytelenségéről szóló mítoszt. A történész zászlószakértő kolléganőjére hivatkozva különbséget tett a nemzeti színű szalaggal ellátott kokárdák és az egyszerűen meghajlított szalagcsíkok, az úgynevezett szalaghalak között. Míg előbbinél az a szabályos, ha középen zöld, kívül piros szín látható, addig utóbbinál épp fordítva.

A kérdést tovább bonyolítja, hogy érdemes-e egyáltalán a heraldika szabályaira hivatkozni a szalagrózsák esetében, hiszen a nemzeti színek az élő heraldika után alakultak ki. A 19. századi neves heraldikus, Bárczay Oszkár kézikönyvében is kiemelte, hogy a nemzeti színek – és így a kokárdák – valójában nem is tartoznak a címertan körébe.

Mivel a hagyomány szerint a magyar szalagrózsában a vörösnek kell kívül lennie, ráadásul a címertanra való hivatkozás jogossága is megkérdőjelezhető, nem úgy tűnik, hogy a napjainkban gyakori kokárdák szabálytalanok lennének.

Az első kokárdák a francia forradalom idején tűntek fel, Magyarországon pedig köztudottan az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során terjedtek el. A hagyomány úgy tartja, hogy a szalagrózsákat a forradalom estéjén Petőfi Sándor és Jókai Mór kapták Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától. A körbehajtott és összevarrt nemzeti színű kitűzőkön már ekkortájt megjelentek a szintén nemzeti színű pántlikák.

A 24.hu és az MTI nyomán


Pillanatképek

Harangszó előtt szétnéztünk a város főterén és a Patkóban. A díszítés ezúttal visszafogott volt. Nem hinnénk bárkinek is szemet szúrt volna, bár soha nem lehet tudni, hogy milyen sérelmek bukkanhatnak elő bizonyos körökben.

Simó Márton felvételei

Egyébként megfelelő volt a ráhangolódás felsőszintű román kormánykörökben is, hiszen már délelőtt közzétették a miniszterelnök és az államelnök üzenetét. Az udvariasságnak és a protokollnak ez a része teljesen rendben volt. Országos szinten megfelelően alakították a közhangulatot, bár március 15-e a nagyobb és a vegyeslakosságú városokban „nem látszik annyira”, mint a Székelyföld településein, hiszen itt gyakorlatilag leáll a hétköznapi élet pár órára, mármint a tanítás, a munka, a hivatali tevékenység, és minden korosztály kivonul a terekre, mintha „rendes” ünnep lenne. Egyébként igazi ez az ünnep minden magyar lelkében, még akkor is, ha a hivatalos naptárban országos szinten ez a nap amúgy nem emelkedne ki a többi közül.

Magyari Hunor, a Városháza fotósa így látta az események sűrűjét, amikor zajlott a koszorúzás és elkezdődtek az ünnepi szónoklatok. Ebben az évben az ünnepség díszvendége Tőkés László volt Székelyudvarhelyen.

Az esti órákban Nagyálmos Ildikó kolléganőnk készített pár felvételt azokról a jelenetekről, amikor a Néptáncműhely tagjai rockosított dallamokra ropták a színpadon. Friss, üde hangulatú koncepció volt, és a közönség is vette a lapot. Dúdoltak közben, interaktívan bekapcsolódtak időnként, s ami megnyugtató: mindvégig ott maradtak, és jó sokan voltak.

Sokkal többet ért, mint a füstös és büdös fáklyásmenet, amely most elmaradt…

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb