CivilszféraPublicisztikaSzékelyföld

Bálint András-díj 2022

Gálaest a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában

Az idei évben a díjátadó-ünnepségre Székelyudvarhelyen kerül sor december 15-én, 17 órától kezdődően a Küküllő Szálloda konferenciatermében, amelyre minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk.

A 1995-ös esztendőtől minden év decemberében a csíkszeredai Bálint András Alapítvány kuratóriuma emlékdíjjal tünteti ki azokat a székelyföldi, vagy innen elszármazott újságírókat, szerkesztőket, a publicisztika felé elmozduló írókat és költőket, akikről úgy gondolja, hogy tehetséggel, felelősséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel szolgálták és képviselték a régió magyarságának érdekeit.

A Bálint András-díjat idén Ft. Sebestyén Péter plébánosnak, írónak, Péter Beáta újságírónak és Lőrincz György író-publicistának ítéltük oda.


Péter Beáta a Babes-Bolyai Tudományegyetem teatrológia szakán végzett 2005-ben, később a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen folytatta tanulmányait drámaíró mesteri szakon. Irodalmi titkárként és dramaturgként dolgozott a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban és az Udvarhely Táncműhelynél. Jelenleg újságíró a Székelyhon és a Liget portálnál, szerkesztője az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lapnak. Több mint tíz éve rendszeresen közöl színikritikákat, színházi tárgyú írásokat, interjúkat színházi alkotókkal. Első, tárcanovellákat tartalmazó kötete 2021-ben jelent meg Ez több lett. Maradhat? címmel.


Sebestyén Péter szentszéki tanácsos, plébános, író – ismertebb nevén Péter Páter – Csíkszentmihályon született 1968. február 27-én, majd ötéves korától Csíkszépvízen nőtt fel, elemi iskoláit is ott végezte. Gyulafehérváron a Római Katolikus Kántoriskolában érettségizett. Teológiai tanulmányait szintén Gyulafehérváron, a Megtestesült Bölcsességről Nevezett Szemináriumban (SIS) folytatta 1987 és 1992 között. A csíksomlyói kegytemplomban szentelte pappá 1992. április 25-én Bálint Lajos, a főegyházmegye első érseke. Káplánként Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián (1992), Csíkszeredában a Szent Kereszt-főplébánián (1992–1996) és Gyergyóremetén (1996–1997) szolgált. 1997-től plébánossá nevezték ki Erdőszentgyörgyre, ahol vezetésével a Bözödújfaluból elszármazott hívek számára új templom épült. 2006-tól a marosvásárhelyi Ady negyedi Szent Imre herceg-egyházközségben szolgált, illetve 2022. augusztus 1-től Csíkszenttamás plébánosa. Több mint húsz, különböző műfajokban írt kötet szerzője. Teológiai vonatkozású tanulmányokat, publicisztikákat, novellákat és elbeszéléseket egyaránt publikált az elmúlt évtizedekben. Népdalok, nóták gyűjtésével és előadásával is rendszeresen foglalkozik.


Lőrincz György (1946, Kápolnásfalu) író-publicista. Zetelaka községben és annak környékén tanított, majd a székelyudvarhelyi Élelmiszeripari Gépgyár technikusa volt. 1989-től a Nemzeti Megmentési Frontnál dolgozott, 1990–2011 között Hargita Megye Művelődési és Vallásügyi Felügyelőségén (ma Igazgatóságán) volt közművelődési előadó. Székelyudvarhelyen él. Létrehozta és több mint negyed évszázadon át működtette az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítványt. Többek között Szabó Zoltán- (2002), Székelyföld-díjas (2001), valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának prózadíjában részesült (2004), a Magyar Arany Érdemkeresztet 2016-ban vehette át, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést pedig 2021-ben. Legutóbbi kötete: Ma éjjel eljövök érted (2021). Publicisztikai jellegű írásai a Hargita Népében és az Udvarhelyi Híradóban láttak napvilágot. Évtizedek óta a hagyományos székely falu, a vidék és az ott élő emberek sorsa foglalkoztatja.


Bízunk azokban, akik az igazságot keresik, de kételkedünk azokban akik már megtalálták. Az emlékdíj odaítélhető olyan székelyföldi írók, újságírók tevékenységének elismerésére, akik a tragikus hirtelenséggel korán elhunyt Bálint András (1943–1994) , csíkszeredai szerkesztő-publicista negyedszázadnyi munkásságának szellemében, tehetséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel, magas publicisztikai színvonalon szolgálják és képviselik Székelyföld magyarságának érdekeit.

www.kukullo.ro

Farkas Antal/ Bálint András Alapítvány/ Élő Székelyföld Egyesület

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb