ErdélyKultúra

Megjelent a Művelődés decemberi száma

Lapszámajánló

„A televíziós közvetítéseknek köszönhetően is, a labdarúgás népszerűsége az egekbe szökött, ma pedig a világ el sem tudná képzelni, hogy négyévente, közel négy héten át ne arra keresse mindenki a választ: ki lesz a világbajnok?” – írja Killyéni András kolozsvári sporttörténész, a Művelődés folyóirat decemberi vezércikkében.

A vezércikk írója a folyóirat tematikus lapszáma harmadik oldalán köszönti az olvasókat: a decemberi Művelődésnek ugyanis minden egyes írása a labdarúgáshoz kötődik, a sportág közelebbi és távolabbi múltját elemezve úgy, hogy az a sport iránt különösebben nem érdeklődő olvasók számára is érdekes lehet.

A lapszám Csillag Péter cikkével indít. A budapesti sportújságíró három labdarúgó-világbajnokságról tudósított korábban a Nemzeti Sportnak, ezúttal pedig a sportesemények közvetítéseinek hátterére világított rá. A kolozsvári sportújságíró és tippmester, Pálfi Csaba Sándor a sportfogadások történetét vázolja fel, meglepő adatokat szolgáltatva erről a jelenségről, amelyről ritkábban lehet hallani, de amely „megkerülhetet¬len része a szórakoztatóiparrá fejlődött sportvilágnak”. Dénes Tamás budapesti futballtörténész és Szabó Lajos történész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója a magyar labdarúgók külhoni, illetve más országok nemzeti válogatottjaiban elért sikereit foglalják össze – Szabó Lajos a magyar sportolóknak a portugál labdarúgásra gyakorolt hatását elemzi. Szikora Katalin, a budapesti Testnevelési Egyetem docense Klebelsberg Kunóról írt, az 1920-as évek Bethlen-kormányának meghatározó politikusa fontosnak tartotta a magyar labdarúgás fejlődését, professzionálissá válását.

Csinta Samu sepsiszentgyörgyi újságíró a román és a magyar futballválogatott találkozásairól ír. Megtudhatjuk az írásából, hogy mindössze két olyan világbajnokság volt, amelyen mindkét csapat részt vett. Boros Miklós kolozsvári sportújságíró a romániai klubfutballra az utóbbi időben jellemző magyarellenességről, illetve annak lehetséges okairól cikkezik: hogy miként hatott a jelenség felerősödésére a járvány és a sok korlátozó intézkedés, illetve az, hogy a székelyföldi csapatok egyre nagyobb sikereket aratnak a román futballban. A lapszámot két, helytörténetinek nevezhető írás zárja. Szucher Ervin marosvásárhelyi újságíró a Bölöni László nevével is fémjelzett, helybeli ASA csapat nyolcvanas évekbeli sikereiről ír, Katona Zoltán székelyudvarhelyi újságíró pedig a helyi labdarúgás első száz évét foglalja röviden össze.

A címlapon a lapszám tő témájához kapcsolódó fantáziakép, a hátsó borítón Miguel Salazar karikatúrája látható. A lapszámban a szerzők gyűjteményeiből származó fényképeket, és különböző internetes oldalak képeit, illetve illusztrációit használták fel.

A szerkesztőség közlése nyomán

www.muvelodes.net

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb