KultúraNéprajzSzékelyföld

Tanulmányút tájházas szakembereknek

A Forrásközpont szervezésében

Két év tiltások miatti kényszerszünet után immár tizennegyedik alkalom, hogy a Hargita megyében működő tájházak vezetői, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervez szakmai találkozót a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Hargita Megye Tanácsával.

November 8-án, kedden a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű szakmai tanulmányúton keresztúrszéki gyűjteményeket látogatnak meg a szakemberek.

A nap során a székelyszenterzsébeti tájházat látogatják meg, ezt Kincses Olga mutatja be, majd a székelykeresztúri Molnár István Múzeum szabadtéri részlegén a kecseti tájházat tekintik meg Sándor-Zsigmond Ibolya tanár, muzeológus kalauzolásával.

Tájházbelső Székelyszenterzsébet – Fotó: Simó Márton

A rendezvény szervezői: a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, a székelyszenterzsébeti református egyház, a szenterzsébeti Pro Eliseni Alapítvány, támogató a Communitas Alapítvány.

Ez alkalommal megtekintik Fábián Kornélia Hargita megye tájházai című, 2021-ben készített dokumentumfilmjét, mely a szentegyházi Vitus Géza emlékház, a gyergyószentmiklósi Benedek kúria, a csíkmadarasi Zsigmond malomház és a bögözi Kincses porta néprajzi gyűjteményeit mutatja be.

A program

9.00 – Indulás Székelyudvarhelyről, a Forrásközpont (1918. december 1 utca 9. sz., Merkúr üzlet mellett) közeléből, a buszmegállóból autóbusszal;
10.15 – A résztvevők köszöntése, a székelyszenterzsébeti tájház megtekintése Kincses Olga kalauzolásával;
11.15 – Indulás Székelykeresztúrra;
11.45 – A székelykeresztúri Molnár István Múzeum szabadtéri részlegén a kecseti tájház megtekintése, a gyűjteményt bemutatja: Sándor-Zsigmond Ibolya tanár, muzeológus;
12.30 – Fábián Kornélia 2021-es tájházas dokumentumfilmjének megtekintése a múzeum emeleti kiállítótermében;
14.15 – Összegzés, közös ebéd, majd hazaindulás autóbusszal Székelyudvarhelyre. A szakemberek számára a részvétel ingyenes.

Székelyszenterzsébeti falurészlet – Fotó: Simó Márton

A gyűjtemények látogatása a szakmai találkozó alkalmával minden érdeklődő számára ingyenes. Részt venni csak előzetes bejelentkezés alapján lehet, a 0745-381420-as telefonon meg a buzoganyarpad@yahoo.com postafiókon 2022. október 28-ig, péntekig.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb