CivilszféraErdélyEUKárpát-medenceKultúraZene

Székelyföldön járt Tcha Limberger

A magyar nóta és népdal nagykövete

Az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány (EMLA)  és a Székelyföldi Filharmónia meghívására, október 15-én a székelyudvarhelyi Jámbor Tehén étteremben lépett fel a világhírű belgacigány (szintó), vak hegedűs Tcha Limberger, aki huszonöt évesen határozta el, hogy Magyarországra jön, hogy közelebbről megismerje az autentikus magyar kávéházi cigányzenét.

Az első budapesti tartózkodását eredetileg hat hónapra tervezte, de több mint egy év lett belőle, eljutott Erdélybe is ahol a kalotaszegi muzsika tetszett neki a legjobban, meg is tanulta a magyar nyelvvel együtt.

Tcha Limberger ezt vallotta magáról a Fidelio.hu számára: „Viccesen azt szoktam néha mondani magamról, hogy kamumagyar vagyok, a tiszteletbeli szebben hangzik. Valóban sok időt töltöttem már Magyarországon és Erdélyben, elég jól megtanultam a nyelvet is. Hosszú éveken keresztül csak magyar népzenével foglalkoztam, bár most éppen nem.”

Beszámolt arról, hogy a Kárpát-medencei romák zenéjét bemutató Gypsy Heart Beats nyitógálán nagyjából tíz percet játszhat, egy kalotaszegi blokkot fog előadni Pál István Szalonna Bandájának brácsásával és bőgősével. „Éneklek egy hajnalit, aztán jön a csárdás, a szapora, majd a legényes”.

A vak hegedűs, gitáros, énekes Bruges-ben született szintó vagy mánus cigányzenész családba, nagyapja, Piotto, és apja, Vivi Limberger is híres muzsikusnak számított, illetve számít Belgiumban. „Vándormuzsikus család volt a miénk, de amikor én megszülettem, 1977-ben már nem volt jellemző a vándorlás, bár hároméves koromig egy lakókocsiban laktunk”.

A videót Farkas Antal készítette a székelyudvarhelyi fellépés alkalmával

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb